Frida Karlssons sylfrekke ord om Therese Johaugs comeback – som får alle nordmenn til å heve øyenbrynene: «Hun er så…»

Om knappe tre år kommer langrennsstjernen Frida Karlsson til å avslutte karrieren – bare 27 år gammel.

Før det ønsker hun å slå en Therese Johaug som gjør comeback – på norsk VM-jord.

– Ett år la jeg opp treningen min for å slå Therese, sier svensken.

Etter tre timers løping og fottur fra Tesero i Val di Fiemme – der langrennsrennene under OL i 2026 skal arrangeres – når svenskene Frida Karlsson og Linn Svahn frem til restauranten på fjellet Agnello. Selv om det er folketomt, høres jodling og «ompa-ompa» ut over det spektakulære landskapet.

– Vi skal helt opp, sier Frida Karlsson, og duoen fortsetter til toppen, som ligger 2370 meter over havet.

Brøt ut av landslaget

En time senere kommer stjernene tilbake for en rask kaffe på restaurantens uteplass før de tar stolheisen. Karlsson er inne i sin tredje og siste uke med høydetrening i Italia.

– Jeg har sett at jeg har hatt en god respons på høydetreningen min, sa 25-åringen litt senere utenfor hotellet i Lavazé.

Foran sesongen 2022-2023 brøt Karlsson, Svahn og Maja Dahlqvist med dett svenske landslaget for å fokusere på sitt eget treningsprogram, men siden forrige sesong er trioen tilbake.

– Det skjedde en stor endring forrige sesong, sier Karlsson.

Vil inspirere andre

Dette innebærer fleksibilitet til å trene individuelt eller i mindre grupper, men på denne leiren er både det svenske landslaget og utviklingsgruppen i Italia.

– Dette er også nødvendig. For vi må sørge for at kunnskap og erfaring videreføres, at de yngre ser nivået og prøver å utfordre.

– Føler du et ansvar for det?

– Det ville være feil hvis man ikke følte at man var et team eller en del av Ski-Sverige. Hva inspirerte meg? Jeg husker den dagen da Charlotte Kalla vant motbakken i 2008 (i Tour de Ski). Da var jeg plutselig i samme lag og så hva hun gjorde hver dag. Når du selv kommer opp på det nivået, vil du også gi det videre.

Frida Karlsson kan slutte som 27-åring

Karlsson slo for alvor gjennom da hun som 19-åring vant gull, sølv og bronse i VM i 2019. Siden den gang har hun vunnet ytterligere sju VM-medaljer og en OL-bronse, men etter VM i Falun i 2027 planlegger hun å legge opp som 27-åring, noe Expressen skrev om i vår.

– Det er hovedplanen min. Når jeg først er der, kan den forlenges, men jeg liker å sette en målstrek, sier hun fem måneder senere.

Å sette et sluttpunkt for karrieren er en motiverende faktor, sier hun. En måte å leve i nuet på.

– Jeg vil ikke tro at ting bare skal fortsette å rulle videre i et hamsterhjul. Jeg vil virkelig få mest mulig ut av disse årene og gjøre dem til gylne år.

Forrige sesongs sammenlagtvinner i verdenscupen vil denne vinteren ha hovedfokus på VM i Trondheim i februar-mars. Da står en viss Therese Johaug – som har vunnet fire OL-gull og 14 verdenscupgull – på startstreken. Den 36 år gamle nordmannen la opp i mars 2022, da hun fødte en datter, men gjør nå comeback.

Målestokken Therese Johaug

– Hun er så velkommen. Men hvor står hun? Johaug har vært målestokken i så mange år – det er en vi har jaktet på hele tiden. Et år la jeg opp treningen for å slå Therese. Så slo jeg henne to ganger også.

Det var i sesongen 2021-2022 at Karlsson vant to verdenscuprenn med Johaug på andreplass.

– For meg har det alltid vært motiverende å vinne et løp, ikke å komme på pallen. Så måtte jeg ta henne ned også.

Gleder du deg til den nye skisesongen? Skriv en kommentar og fortell oss hva du tenker.

Takk for att du abonnerer!
Noe gikk galt. Vennligst prøv igjen senere.

Meld deg på vårt nyhetsbrev