Diskusjonen om hvorvidt Premier League er bedre enn de øvrige europeiske ligaene oppstår før hver eneste sesong. Her er 10 grunner til at det nærmest er et faktum.
Premier League sies ofte å være den beste fotballigaen i verden. Men har denne påstanden noen troverdighet? Hva skiller den Premier League fra Bundesliga i Tyskland eller La Liga i Spania? Og hva med de stolte italienske lagene som kjemper om gullet i Serie A?
Det kan hevdes at Premier Leagues enorme popularitet kommer fra den massive TV-dekningen den får. Men er det grunnlag nok til å erklære den som verdens beste liga? Nei, det må nok mer til.
Blant annet er det viden kjent at konkurransen om tittelen er noe tettere i England enn den er i Spania, Tyskland og Italia – der to, om ikke tre lag har en realistisk sjanse til å krone seg som mestere. Og det finnes flere eksempler for at Premier League faktisk er den beste ligaen i verden.
1. Spillerne i Premier League
Spiller verdens beste spillere i Premier League? Svaret er nei. Imidlertid er det ikke alltid det lureste å måle kvalitet kun basert på individualitet. Fotball er et lagspill, og de engelske lagene har en dybde av kvalitet som ikke kan sammenlignes med de andre ligaene.
Om du jevnlig ser Premier League-kamper er sjansen for at du kommer til å se elitespillere uke inn, uke ut – ikke bare når de beste lagene møter hverandre. Dette utgjør en enorm forskjell for den generelle spillkvaliteten og gir Premier League et forsprang på andre verdensligaer.
2. Størst andel i landslags-mesterskapene
Hvordan kan en vite at Premier League har flere kvalitetsspillere som i større grad konkurrerer regelmessig enn andre ligaer? Bare se på prosentandelen av spillere som representerer sine respektive landslag i fotballturneringer som EM og VM.
ANNONSE: Blir det en skikkelig målfest når Liverpool møter lille Shrewsbury? Akkurat det får man godt betalt for hos Betsafe – som gir hele 10 i odds på 3,5 mål eller mer. Hent tilbudet her!
Under EM i 2012 spilte 74 av spillerne i Premier League til vanlig – nesten 20 prosent av totalen. Bundesliga leverte nest best tall med 48 spillere, mens La Liga og Serie A leverte henholdsvis 32 og 31. Liknende tall finnes også for VM, noe som viser at Premier League ligger langt foran de andre ligaene når det gjelder å levere spillere til de store turneringene.
3. Stadion
I England behøver du ikke reise nevneverdig langt for å komme deg til førsteklasses stadioner – som tilbyr eksepsjonelle sitteplasser, fantastisk utsikt og ellers gode fasiliteter.
De ti beste klubbene i Premier League har alle nydelige hjemmebaner – alt fra de tradisjonelle rektangulære favorittene som Old Trafford og Anfield, til de mer moderne stadionene som Emirates og Tottenham Hotspur Stadium. Selv de mindre klubbene har veldesignede stadioner, ofte bygget etter meget høye standarder.
4. TV-dekning
Da BBC første gang sendte fotball tilbake i 1965 var dekningen i uklart svart-hvitt, og bare en håndfull seere fulgte med på høydepunktene på «Match of the Day». Spol frem 35-40 år, og Premier League blir nå sett av over 600 millioner mennesker i omtrent 200 land.
Kampene sendes direkte og er svært etterlengtet av fansen. Inntektene fra de utenlandske kringkastrettighetene er enorme, og det spesielle med Premier League er at dette fordeles blant de 20 klubbene. I andre europeiske ligaer, med unntak av Bundesligaen har inntektene en tendens til å gå til de enkelte klubbene med mest dekning.
Med andre ord er Premier League det mest sette «idrettsprogrammet» på et hvilket som helst kontinent til enhver tid i løpet av sesongen. Grunnen? Fordi Premier League har dybde, kvalitet og spenning uten sidestykke i fotballverdenen.
5. Historie
Det er et uunngåelig faktum at engelskmennene oppfant det moderne fotballspillet og eksponerte oppfinnelsen sin over hele verden. I dag er sporten blant de mest populære idrettene som på grunn av den enorme populariteten har en global innflytelsessfære.
ANNONSE: Blir det en skikkelig målfest når Liverpool møter lille Shrewsbury? Akkurat det får man godt betalt for hos Betsafe – som gir hele 10 i odds på 3,5 mål eller mer. Hent tilbudet her!
Det anslås at drøyt 3,5 milliarder mennesker anser seg å være fans av det vakre spillet som ble til i England. Derfor er det å spille i Premier League faktisk historisk – rett og slett fordi spillerne deltar i verdens største sport i hjemlandet, hvor det kan sies at spillet er mest verdsatt.
6. Jevn konkurranse
Hvis man ser på de seks beste klubbene i hvilken som helst europeisk liga og stiller spørsmålet; har alle seks mulighet til å vinne?
Realistisk sett er dette kun en mulighet for de seks beste klubbene i Premier League. Manchester City, Manchester United, Chelsea, Liverpool, Arsenal og Tottenham er alle klubber som faktisk kan kjempe om tittelen. Av disse lagene har minst fire en god sjanse, mens to av dem er sterke «dark horses». I tillegg finnes det outsidere som Leicester, som tidligere har vist at de innehar nivået til å slå dem alle.
I Spania er det annerledes. Skjønt konkurransen om pallplassen også er meget sterk i La Liga, kan man ikke i seriøsitetens navn nevne seks lag som alle har en plausibel mulighet til å ta gullet hjem. Real Madrid og Barcelona har historisk vært de to klubbene som har kjempet om tittelen, med lag som Atlético Madrid og Sevilla et lite hakk under. I år virker faktisk Atlético Madrid å være favoritten, ettersom både Real Madrid og Barcelona har hatt signifikante tap i troppen før sesongen starter.
I Italia er det som regel tre lag som kjemper om tittelen, mens det i Tyskland i realiteten kun er to. I Frankrike skal kun ett lag ha muligheten, selv om lag som Lille og Monaco, samt Lyon er utfordrere. Om vi ser til Nederland pleier det historisk sett å være tre lag som kjemper om å bli mesteren, som nå er redusert til to.
Til tross for at det ble meget jevnt i mange av de nevnte ligaene i 20/21-sesongen, er det bare Premier League som har fire toppklubber som virkelig kan konkurrere og utfordre hverandre på jevnlig basis. Ingen andre ligaer i verden kan skilte med en slik konkurranse sesong til sesong.
7. Mål i Premier League
Premier League har ikke det høyeste målsnittet i Europa. Den æren går faktisk til Eredivisie i Nederland, der snittet ofte er over tre mål per kamp. Så kan det diskuteres om nivået på forsvarspillerne er en grunn til at målene pøser inn, eller om spissene i Nederland er verdens beste måltyver. Svaret er trolig førstnevnte.
Kvaliteten på forsvarerne er jevnt over ikke den beste hvis man sammenlikner med de største klubbene i de beste ligaene. I den nederlandske ligaen er det mange store og klønete forsvarere, som ikke er de beste hva angår markeringer.
I Premier League oppleves dette stikk motsatt. Ja, du har store og klønete forsvarspillere som gjør feil hver runde også i England, men brorparten er ekstremt gode, røffe og gir spissene svært lite plass. Til og med de mindre klubbene vet hvordan de skal kjempe, noe som tyder på at hvert mål som scores i Premier League må kjempes og jobbes for. Med andre ord får ikke spissene i den engelske ligaen målene på en billig måte – de må tjene retten til å score.
8. Spillestiler i Premier League
I PL finnes det mange forskjellige spillemåter fra klubb til klubb, og det er nettopp denne blandingen som gjør den engelske ligaen så fantastisk. I PL finner man alt fra hardtløpende disiplinerte lag, lag som spiller lange baller i god gammeldags Drillo-stil, og de kreative angrepslagene som bruker backene sine. Premier League har dem alle.
Manchester City har under Pep Guardiola utviklet sin egen merkevare av kraftfull og kreativt angrepsspill. Og det har lønnet seg, for de er for tiden regjerende mestere. Med playmakeren Kevin de Bruyne, som kobler forsvaret og angrepet sammen på mesterlig måte, er de en av de mest målfarlige klubbene i PL. De har også en stall som kan få hvilken som helst trener i hvilken helst klubb i verden til å sikle. De har i senere tid også blitt langt bedre i forsvar.
Arsenal har historisk sett spil kort og raskt, og dermed overveldet motstandere deres med en tiki-taka-tilnærming som tidvis har vært svært vellykket. Arsenal har dog ikke den samme kvaliteten de engang hadde, og er med Mikel Arteta i gang med en rekonstruksjon av laget sitt.
Liverpools tidligere triumfer har vært basert på en klassisk pasnings- og bevegelsesstil, avhengig av en sterk boks-til-boks-spiller og en «alt er ingenting» tilnærming til hver kamp. Laget har en meget sterk tropp, med spillere som Salah, Mané og van Dijk i førersetet. Laget har også to ekstremt gode backer i Trent Alexander-Arnold og Andy Robertsen som bidrar i den offensive spillestilen deres.
ANNONSE: Blir det en skikkelig målfest når Liverpool møter lille Shrewsbury? Akkurat det får man godt betalt for hos Betsafe – som gir hele 10 i odds på 3,5 mål eller mer. Hent tilbudet her!
Chelseas suksess har vært basert på defensiv organisasjon og kontringsspill, samt evnen til å suge til seg press, og deretter slå hardt mot lagene når de først bryter. José Mourinho introduserte denne stilen da han tok over klubben i 2004, og den har sittet fast siden. Med en trøblete manager-historie i tiden etter, har ting endelig kommet på riktig vei med Thomas Tuchel ved roret, som virkelig har satt sitt defensive preg på laget som vant årets utgave av Champions League.
9. Atmosfære
Sant skal sies at El Clásico mellom Barcelona og Real Madrid er det største oppgjøret i verden. El Clásico skaper enorm interesse verden over, og det med rette. Camp Nou rommer hele 99 000 tilskuere, mens mektige Santiago Bernabéu, som i skrivende stund renoveres for drøyt 700 millioner pund har en kapasitet på drøye 82 000 tilskuere. Det er noe PL ikke kan matche.
Det de dog kan matche, om ikke overgå er den generelle atmosfæren på kampene. Det er her PL scorer høyt. Spenningen, forventningen, energien og ikke minst kunnskapen til fansen er uten sidestykke. Kort sagt er det ikke nødvendgivs mengden, men heller kvaliteten som gjelder.
Til info huser Old Trafford 75 000, Arsenals Emirates tar 60 000, mens Anfield har plass til 54 000 tilskuere. Det er heller ikke småtteri.
10. Penger, ære og prestisje
Noen få utvalgte PL-stjerner tjener kolossale mengder penger, men hva med sponsing og kommersielle forpliktelser? Er PL -spillerne de best betalte idrettsutøverne på planeten? Svaret på dette er et overraskende, rungende nei. Mens noen av de beste spillerne innkasserer ukentlig lønn som vil få den gjennomsnittlige aksjemegleren til å sprekke milten, er Premier League langt nede på listen når det gjelder beløpene som gis ut til spillere hvert år.
Likevel er ikke livet så ille for spillerne i PL. Ifølge BBC opptjenes følgende lønn etter aldersgruppe i PL:
- 17-18: £24,500
- 19-20: £95,000
- 21-22: £390,000
- 23-24: £582,500
- 25-26: £653,000
- 27-28: £899,500
- 29-30: £806,000
- 31-32: £586,000
- 33+: 660,500
- Gjennomsnitt: £676,000
Hva mener du? Er Premier League verdens beste liga?