Kristian (26) betaler av egen lomme og reiser 16 000 kilometer – for å spille rugby for Norge

Kristian Nordin-Skipnes har bodd i Australia så godt som hele livet. Nå jakter han VM-deltakelse – med det norske landslaget i rugby league.

26-åringen fra den australske hovedstaden Canberra ånder for rugby league. I Australia er han langt fra alene om å gjøre akkurat det. Han betegner rugby league som en av landets to største idretter, og landet har faktisk vunnet nest flest verdensmesterskap – hele fem.

Nå utøver han imidlertid sporten mange tusen kilometer hjemmefra. Nordin-Skipnes har nemlig norske foreldre, derfor kan han spille for det norske landslaget. Familien flyttet til Australia da han var åtte måneder gammel og 26-åringen har tilbrakt hele livet «Down Under». Et Facebook-innlegg fra Norges rugby league-konto førte han tilbake til hans norske røtter tidlig i 2017. Etter noen meldinger med spillere og trenere bestemte han seg for å reise noen turer den lange veien for å representere Norge.

Så hva får en 26-åring til å reise nesten 16 000 kilometer for å drive en sport som rugby league i Norge – der sporten er nokså liten?

– Jeg har vokst opp i et land der rugby league er virkelig stort. Nåløyet frem til landslag og større klubblag er svært lite, men er ekstremt ydmyk og stolt når man får muligheten til å representere landet sitt, forteller Nordin-Skipnes til Sportsbibelen.

Stolt nordmann

I løpet av samtalen med Sportsbibelen understreker han flere ganger hvor stolt han er av å være norsk. Da han var liten, drømte han om å spille for et av storlagene i den profesjonelle australske ligaen. Noen år senere betegner han deltakelsen på det norske landslaget som det største han har og kommer til å oppnå.

– Jeg tar med meg så mye kunnskap som mulig når jeg reiser til Norge, slik at jeg kan hjelpe guttene mest mulig. De er ekstremt stolte over å representere Norge, selv om det er en liten sport der. Lidenskapen deres får sporten til å virke mye større! forteller Nordin-Skipnes.

15. september hadde han på seg den norske landslagsdrakta for tredje gang da Norge slo Tyskland 40-22 i kvalifiseringen til VM i 2021. Norge har aldri kvalifisert seg til VM. Veien dit er fortsatt svært lang for Norge, men seieren mot Tyskland er i seg selv en stor opptur for norsk rugby. 26-åringen, som planlegger å utdannne seg til å bli lærer, mener norske barn bør prøve favorittsporten hans.

– Det er en fin måte å aktivisere seg på og en fin måte å få seg venner.

Venner har han selv fått gjennom norsk landslagsspill. Båndene med lagkameratene er sterke.

– Alle guttene er som familiemedlemmer for meg. Jeg ser på dem som brødre, forteller Nordin-Skipnes.

Betaler selv

Trener for det norske landslaget er Dave Hunter fra New Zealand. Han flyttet selv til Norge etter å møtt en norsk jente. Hunter er svært imponert over engasjementet til Nordin-Skipnes.

– Måten han reiser på viser hvor dedikert han er. Han har betalt flybillettene på egenhånd for å være med på de tre siste kampene. Det gjør det tydelig at han ikke gjør dette for «fame», men fordi han elsker å spille rugby league. Han er en stolt nordmann.

Canberra-boeren har spilt mye rugby på høyt australsk nivå. Hans solide erfaring hjelper lagkameratene, forteller Hunter.

– Kristian er veldig profesjonell. Profesjonaliteten hans smitter over på resten av gruppen. At han spiller fører til større tro blant spillerne. Guttene elsker å spille med han. Han gjør mye bra defensivt og tar alltid ansvar. Det høye nivået hans fører også til at resten av spillerne må løfte seg for å holde følge med han.

Kaptein Kristoffer Milligan er full av lovord om «broren fra en annen mor».

– Det han ofrer for sporten og laget er beundringsverdig. Han spiller virkelig for og laget og landet. Nivået hans er et par hakk over de fleste andre, han har jo fått det inne med morsmelka, mens flesteparten av de andre har lært sporten her til lands. Erfaringen og mentaliteten hans er noe vi beundrer. I tillegg er han en kjempefyr, forteller Milligan.

De norske landslagsspillerne har sporten som hobby. Treneren forteller av flere av tyskerne på laget Norge nylig slo har idretten som levebrød. Han mener sporten er på vei oppover i Norge.

– Vi prøvde en del unge spillere for fire år siden og nå har disse modnet. Det er en sport som her i Norge er avhengig av frivillighet. En stor sponsor vil hjelpe oss mye. Det er vanskelig å introdusere folk for en ny sport i Norge, men alle kan jo ikke bli gode i håndball eller fotball, forteller Hunter.

På vei mot VM

Norge er nærmere VM-spill i rugby league enn laget har vært noengang tidligere. Seieren mot Tyskland betyr at laget møter Hellas i neste kamp. Vinneren der går videre til en playoffgruppe der man kan møte storlag som Italia, Frankrike og Skottland i neste kvalifiseringsrunde til VM som avholdes i England om tre år.

Nordin-Skipnes betegner veien dit som svært tøff, mens lagkaptein Milligan mener det er irriterende at det ikke er større blest rundt lagets prestasjoner så langt.

– Mot Tyskland måtte vi vinne med minst 14 poeng. Ingen trodde vi kunne slå dem, men vi klarte det på imponerende vis. Det er en enorm prestasjon.

Han roser jobben som er gjort rundt landslaget de siste årene.

– Vi har fått en økt profesjonalisering på ledelsesnivået. Det har vært et veldig fokus på å gjøre dette til et norsk lag, og nå har vi en kjerne på et par spillere som har litt erfaring, i tillegg til veldig mange som er unge og lovende. Gruppa begynner å sette seg, forteller Milligan.

DEL artikkelen for å hylle Kristian Nordin-Skipnes og resten av det norske landslaget i rugby league!

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);