Dette viser hvor viktig Drillo har vært for norsk fotball

De aller fleste høydepunktene i både landslagsfotball og klubbfotball i Norge har skjedd med Egil «Drillo» Olsen som trener.

Den rutinerte treneren blir 75 år lørdag, og det er ingen tvil om hvilken enorm betydning han har hatt for fotballen i Norge. Den tidligere landslagssjefens spillestil er kanskje ikke like godt likt av alle, men ingen kan ta han på resultatene. Her er noen av høydepunktene:

Norge – Italia 2-1 i 1991

Høsten 1990 tok Egil «Drillo» Olsen over for Ingvar Stadheim, som ikke hadde lyktes som landslagstrener. Å komme seg til EM var allerede for sent, men «Drillo» fikk fort gode resultater og viste at noe var på gang. I juni 1991 spilte Norge mot Italia på Ullevaal. Det endte med en utrolig 2-1-seier etter scoringer av Tore Andre Dahlum og Lars Bohinen.

Norge – England 2-0 i 1993

Norge tok enda en storskalp med Drillo som trener. Også i 1981 slo Norge det engelske landslaget, men det var helt utrolig at de norske guttene skulle gjenskape dette. På Ullevaal i VM-kvalifiseringen med Drillo som trener nærmest rundtspilte Norge spillerne alle i landet så opp til og vant 2-0 etter scoringer av Øyvind Leonhardsen og Lars Bohinen.

Polen – Norge 0-3 i 1993

Kanskje ikke det største laget vi har slått, men en svært viktig og historisk seier. 3-0-seieren over Polen sikret nemlig Norge sitt første VM-sluttspill siden 1938. En enorm bragd – endelig skulle Norge få oppleve et mesterskap igjen.

Norge – Mexico 1-0 i 1994

Drillos og Norges første seier i et verdensmesterskap noensinne kom mot Mexico under VM i USA i 1994. Norge slo mexicanerne 1-0 etter scoring av Kjetil Rekdal og den første seieren var et faktum.

Norge – Brasil 2-1 i 1998

Dette står nok i gjennom som det aller største øyeblikket i Drillos karriere og i norske fotballhistorie. Brasil var nærmest uoppnåelig i fotball. Norge måtte vinne for å ta seg videre i VM etter 1-1 mot Skottland og 2-2 mot Marokko. Da Bebeto sendte Brasil i ledelsen etter 78 minutter trodde de fleste at det var over, men så satte Tore Andre «Flonaldo» Flo ballen i mål til 1-1 etter 83 minutter. Fem minutter senere gikk samme mann i bakken og fikk straffe. Kjetil Rekdal ekspederte ballen sikkert i mål – Norge hadde senasjonelt vunnet over Brasil.

Tyskland – Norge i 2009

I 2009 gjorde Drillo comeback som landslagssjef da Ståle Solbakken likevel ikke vil trene det norske landslaget. Og selvfølgelig startet det bra. Riktig nok var det en treningskamp, men borte mot Tyskland vant Norge 1-0 og optimismen blant publikum var definitivt tilbake.

Og til slutt. En hyllest gjennom sangen som er laget til Drillo.