Martin Ødegaard og Erling Braut Haalands nedslående beskjed – som alle i Norge frykter: «Fullstendig krise»

Martin Ødegaard (24) og Erling Braut Haaland (23) er definitivt våre største stjerner på landslaget.

Begge har de siste sesongene vært rett og slett fantastiske på fotballbanen.

Ødegaard har tatt kapteinsbindet i Arsenal, og har etablert seg som en av verdens beste playmakere.

Erling Braut Haaland vant trippelen med Manchester City forrige sesong, og vant nylig Gerd Müller-trofeet (årets spiss i verden).

Haaland kom også på andreplass under kåringen av Gullballen, slått av legendariske Lionel Messi (36).

Både Ødegaard og Haaland er selvsagt nøkkelspillere for vårt landslag.

Ødegaard er kaptein, mens Haaland jager Jørgen Juves scoringsrekord på 33 mål. I skrivende stund har jærbuen scoret 27 mål for landslaget, på 28 kamper.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: Shutterstock

Skadetrøbbel for Haaland og Ødegaard

I helgen var det en ny runde med Premier League, som ble noe amputert om man som norsk ville se sine landsmenn herje i en av verdens beste ligaer.

Ødegaard var ute av Arsenals kamptropp, etter en skade.

Haaland gikk målløs av banen i Citys 6-1-seier over Bournemouth. Spissen ble byttet ut til pause, og Pep Guardiola avslørte senere at nordmannen bar på en liten skade.

Om litt over en ukes tid er det duket for en ny runde med landskamper, hvor Norge skal spille privatlandskamp mot Færøyene og EM-kvalifiseringskamp mot Skottland.

I kampen mot Skottland, har ikke resultatet noe å si for Norge. Landslaget er avhengig av andre resultater for at vi skal gå videre til en play-off.

Det er i skrivende stund cirka 9% sjans for at vi kommer til EM 2024.

Fotballjournalist Jonas Adnan Giæver er ikke optimistisk til å se et landslag uten Ødegaard og Haaland fra start på Hampden Park.

– Det er jo potensielt fullstendig krise. Dersom vi skal isolere Skottland- kampen, så har ikke det fryktelig mye å si for oss uansett, siden det er Spania og Skottland som skal til EM. For vår del har kampen mye å si for hvor prosjektet Ståle Solbakken står. Det vanskelig å svare på hvor krise det er, fordi vi kommer ikke til å spille mesterskap uansett hvordan det resultatet der blir. Kampen isolert er det fullstendig krise, men kvalifiseringsmessig har det niks å si, sier Giæver til Sportsbibelen.

Han sier videre:

– Men for Ståle Solbakken sin del som sikkert kjemper litt for jobben sin nå, så er det fullstendig krise, hvis man tenker at hans fremtid kanskje avhenger av hvordan han gjør det i slike kamper som mot Skottland hvor vi skal vise at hele prosjektet ikke er helt skakkjørt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Norges Martin Ødegaard (f.v.) og Erling Braut Haaland under fotballkampen i Nations League mellom Norge og Sverige på Ullevaal Stadion. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Håp for stjernene

Både Arsenal og Manchester City har uttalt at det ikke skal være noe alvorlig med Ødegaard og Haaland.

For Ødegaards del, håper Arsenal at han skal komme tilbake fra start til helgen, når Arsenal skal møte Sander Berges Burnley.

City på sin side avslører at de håper å få Haaland klar enten i midtuken mot sveitsiske Young Boys i Champions League, eller til helgen borte mot Chelsea i Premier League.

– Kampen har ikke noe å si, men for Ståle Solbakken, så er det en Waterloo-følelse om det ikke blir noen god opplevelse. Samtidig er det verdt å si at dersom vi drar til Hampden Park og får grisejuling av Skottland, og Ødegaard og Haaland ikke er med, så har han en veldig god unnskyldning, sier Giæver til Sportsbibelen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Erling Braut Haaland feirer 1-0-målet under EM-kvalifiseringskampen i fotball mellom Norge og Georgia på Ullevaal stadion. Foto: Lise Åserud / NTB

Mulige erstattere

Dersom verken Haaland eller Ødegaard skulle være tilgjengelige mot Skottland, eller i fremtidige viktige landskamper, er det ikke tvil om at Norge vil være i trøbbel.

Haaland havnet på andreplass under kåringen av verdens beste fotballspiller, men erstatterne hans er nok ganske åpenbare.

Alexander Sørloth har hatt en forrykende start på sesongen i spanske Villarreal, mens Jørgen Strand Larsen har gjort sakene sine godt i Celta Vigo i samme liga.

– Dersom vi er akterutseilt i en kvalifisering, så er jeg stor fan av at man gir nye spillere en sjanse. I de rollene direkte tenker jeg at det er naturlig å la Alexander Sørloth få spille spiss for eksempel. Han har vært «on fire» for Villarreal denne sesongen. I Ødegaards rolle er det ganske vanskelig for han er så unik, sier Giæver.

Fotballeksperten er tydelig på hvem han vil se bli gitt en sjanse i en fremtidig tropp.

– Man kan vel dytte Fredrik Aursnes i en offensiv rolle. Jeg skulle likt å gitt en landslagsdebut til Andreas Schjelderup. Det virker rart at han ikke har fått noen som helst mulighet. Eventuelt flytte Sande Berge høyere opp eller prøve Kristian Arnstad.

Vil ha inn Eliteserie-stjerne

Giæver tydelig på at det er en viss Eliteserie-spiller han gjerne skulle sett i en fremtidig tropp.

Jeg er definitivt i den klanen som mener at Amahl Pellegrino er offer for det største landslagsranet noensinne i norsk fotballhistorie. At han ikke har én landskamp, det kan man ikke forklare for meg. Det er fullstendig galskap at han ikke har en sjanse på landslaget. Vi lever i en verden hvor Bård Finne tas ut, Thomas Lehne Olsen tas ut og man har større fokus på Eliteserien, da er det fullstendig vansinnet og en tjenesteforsømmelse å ikke ta han ut etter hvor god i lang tid som han har vært.

Landslagssjef Ståle Solbakken under pressekonferansen om herrelandslagets samling i juni på Ullevaal stadion. Foto: Annika Byrde / NTB

Hva tenker du om dette?

Del gjerne din mening i kommentarfeltet vårt på Facebook og del gjerne denne artikkelen videre.