RANGERT! De 50 beste EM-scoringene gjennom tidene

Lekre chipper, frekke straffer, akrobatiske varianter, kruttsterke kanoner og umenneskelige vinkler. Denne listen har alt.

Det er virkelig noe helt eget med en sommer fullspekket med mesterskapsfotball. EM er endelig i gang, og i den anledning har fourfourtwo listet opp de 50 beste scoringene i EM gjennom historien.

På listen finnes det scoringer av nesten alle slag. Listen inneholder nemlig ikke bare de 50 beste langskuddene utenfor sekstenmeteren, men et bredt spektrum av det som gjør en scoring minneverdig – noe som innbefatter merkelige, spesielle, unike eller ekstremt viktige scoringer.

Blant de mange minneverdige scoringene gjennom tidene har söta bror fått hele fem plasser på listen. Danmark har to bidrag, mens Norge – sjokkerende nok ikke har kommet seg på listen med kun ett mål fra Steffen Iversen å rutte med fra mesterskapet i 2000.

Dette er noen av navnene på den prestisjetunge listen:

35. Wesley Sneijder, Nederland – Frankrike 2008

Midtbanejuvelen Wesley Sneijder har hatt en innholdsrik karriere, for med en skuddfot uten like har han scoret utallige kremmerhus for lag som Ajax, Real Madrid, Inter og Galatasaray. På landslaget satte han ballen i nettet 31 ganger før han la opp, og det fantastiske målet mot Frankrike i 2008 var litt av en rakett.

28. Ally McCoist, Skottland – Sveits, 1996
Hvem husker ikke ringreven Ally McCoist? Skotten var ikke bare kommentator på FIFA, men også en uhyre giftig spiss. På sine 61 landskamper for Skottland satte han ballen i mål 19 ganger. Rangers-legenden sitt siste for landslaget sitt var også et av de bedre, og det har gjort seg fortjent til en 28.plass.

23. Zlatan Ibrahimović, Sverige – Italia, 2004

Zlatan er kjent for å score ufattelige mål, og utlikningen til 1-1 mot Italia i 2004 er ikke et unntak. På kung-fu/taekwondo-vis presterte han å få ballen i mål til tross for at ikke var i posisjon til å i det hele tatt sparke ballen – attpåtil i en lobb over Christian Vieri på strek.

ANNONSE: Spill gratis på EM med Betsafe. Alle nye kunder får gratisspill på 250 kr – hver uke helt til de vinner. Sett inn 200 kr eller mer via denne lenken for å hente velkomstgaven!

15. Davor Suker, Kroatia – Danmark, 1996

Den kroatiske legenden scoret 45 mål på 69 kamper for landslaget sitt, og var en fryktet spiss for mange forsvarspillere og keepere. Denne frykten fikk spesielt Peter Schmeichel føle på da kroaten på utsøkt vis chippet ballen over hodet til dansken i 3-0-seieren i 1996.

8. Maniche, Portugal – Nederland, 2004

To år før de samme lagene møtte hverandre til tidenes basketak, der hele 16 gule kort og fire røde kort ble delt ut, scoret Maniche, hvis egentlige navn er Nuno Ricardo Oliveira Ribeiro, et utrolig mål skrått utenfor sekstenmeteren. Portugal vant 2-1 og tok seg til finalen som de tapte 0-1 mot Hellas.

2. Antonin Panenka, Tsjekkoslovakia – Vest-Tyskland, 1976

Opphavet til den frekke straffe-varianten kommer fra den tsjekkiske fotballspilleren Antonin Panenka, og det var faktisk under EM i 1976 at han for første gang viste verden hvor frekk en straffe kan være. I senere tid har flere spillere som Sergio Ramos, Lionel Messi og Andrea Pirlo kopiert straffen hans, som naturligvis bærer navnet «panenka».

Trykk her for å se hele listen og alle målene.