Da Tore André Flo gikk fra «Flonaldo» til «Tore André Flau»

Tore André Flo blir 44 år i dag. I Norge gikk spissen fra å være en av de største fotballheltene til relativt utskjelt på kort tid.

Ingen glemmer vel Flos oppvisning for det norske landslaget i VM-oppgjøret mot Brasil i 1998. Norge trengte seier for å ta seg videre, og det så mørkt ut da Brasil tok ledelsen. Så dukket Flo opp og gjorde 1-1. Like etterpå skaffet han straffesparket som Kjetil Rekdal satte i mål. Norge slo Brasil og var videre i VM. Etterpå fikk han tilnavnet «Flonaldo».

Historien om Flo begynte i Norge og Sogndal. Angriperen spilt meget godt i 1. divisjon for klubben og fulgte opp med en grei sesong i eliteserien. Tromsø hentet spissen, og han bøttet inn mål. Det fikk Brann til å kjøpe den høyreiste spilleren, også i Bergen ble han en suksess. Flo spilte så godt at Chelsea hentet han.

I Chelsea storspilte til tider 44-åringen fra Stryn og leverte tosifret antall ligascoringer i tre sesonger på rad. Samtidig herjet Flo på landslaget, blant annet mot Brasil, men siden gikk det egentlig bare en vei for nordmannen.

Rangers hentet Flo i 2000 og selv om det ble 29 scoringer på 53 kamper er han i ettertid blitt betegnet som en flopp, blant annet på grunn en høy overgangssum. Også i hans neste klubb, Sunderland, har den norske spissen blitt karakterisert som en flopp etter fire mål på 29 kamper og nedrykk fra Premier League.

Deretter tok karrieren en annen vei og i italienske Siena ble han en populær mann. Comebacket i norsk fotball i 2005 og 2006 for Vålerenga var ikke særlig vellykket, ei heller årene i Leeds og MK Dons. I 2011 gjorde han comeback for gamleklubben Sogndal – heller ikke denne gangen særlig vellykket.

Det er ingen tvil om at Flo har opplevd store høydepunkter, men også nedturer i karrieren sin. En ting som likevel utmerker seg, for uten om den ville kampen mot Brasil, er en utrolig bom for landslaget i 2001. Flo skulle enkelt sette ballen i mål fra kloss hold og ende en måltørke på 22 måneder for landslaget, men selvfølgelig gikk ballen langt over mål. Det ble siste kamp på landslaget for Flo, som ble kalt «Tore André Flau» av VG etter bommen, som du kan ser her.

Her kan vi minnes da Norge slo selveste Brasil med Flo i hovedrollen:

https://www.youtube.com/watch?v=-MRKUTDe9lc&t=1s