
Rettssaken mot Gjert Ingebrigtsen er nå inne i den tredje uken. Friidrettstreneren er tiltalt for vold i nære relasjoner.
Gjert Ingebrigtsen var lenge kjent som suksesstreneren for sine sønner, fra barndommen deres frem til de avsluttet samarbeidet i 2022.
Siktelsen kom som et resultat av at Jakob, Filip og Henrik Ingebrigtsen sto frem i en kronikk i VG.
Tiltalen ble kjent i april i fjor, og gjelder både verbal og fysisk mishandling.
Olympiatoppen nektet Ingebrigtsen akkreditering til OL i Paris, og kunne dermed ikke hjelpe eleven Narve Gilje Nordås på nært hold under mesterskapet.
Gjert Ingebrigtsen er uenig i måten saken er blitt fremstilt på og nekter all skyld.
I den første uken av rettssaken var det Jakob Ingebrigtsen og lillesøsteren som fikk ordet i Sandnes Tingrett.
Forrige uke var det Gjert Ingebrigtsen som snakket, i tillegg til at sønnen Kristoffer vitnet mot pappaen.
Filip Ingebrigtsens ord i retten
I den tredje uken av rettssaken mot Gjert Ingebrigtsen, skal også sønnen Filip Ingebrigtsen vitne.
Mandag forteller friidrettsutøveren om oppveksten.
– For min del, så hadde jeg ikke mye venner hjemme på besøk hos meg. Vi var i aktivitet ute eller hjemme hos dem, helst. Det var nok litt bevisst fra min side.
– Det var så skamfullt å ha med noen hjem i tilfelle jeg eller noen andre i familien fikk med seg det. Og at det kunne bli snakket om på skolen eller blant andre. Så det var jeg veldig bevisst. Det husker jeg tydelig. Jeg var ganske ung … Det syns vi var litt sånn stressende, å ha med venner hjem til meg. For det kunne skje at du fikk kjeft.
Filip Ingebrigtsen forteller også om flere episoder hvor faren utøvde vold mot broren Jakob Ingebrigtsen, ifølge medier.
Jakob Ingebrigtsen har tidligere fortalt i retten at det var vanskelig å vite hvilke regler som gjaldt når i oppveksten. Storebroren blir spurt om dette av aktor.
– Jeg føler det var regler jeg var klar over, men slik som jeg husker det kunne det bli brukt regler i ettertid for å rettferdiggjøre en reaksjon. Det var flyktige regler. Du kunne få kjeft for noe på grunn av en regel. De kunne variere, sier Filip Ingebrigtsen.
– Det er veldig forvirrende når du ikke alltid er tydelig for deg hvorfor det kommer en reaksjon.
Snakker ut om kjeftingen
Filip Ingebrigtsen snakker også ut om utskjellingen som lillebroren hans fikk av tiltalte hjemme.
– Det skjedde iallfall ukentlig at folk ble kalt det ene eller andre, dum, idiot. Terrorist. Da Jakob ville flytte ut ble han kalt terrorist. Han hadde en åpen samtale med mamma, og det skulle være å terrorisere for å oppnå et eller annet, forteller Filip Ingebrigtsen.
Ingebrigtsen blir bedt om å svare om lillebrorens uttalelser i retten av aktor.
– Det var om noen falt og slo seg og grein, så trigget det. Responsen hans (Gjer Ingebrigtsen) var å bli aggressiv og sint. Det var vanlige situasjoner. Det var en av reglene. I ettertid med det forklart med en regel, slik får du ikke gjøre, stå på rulleskøyter eller skateboard, det var en situasjon hvor han reagerte, sier Filip Ingebrigtsen.
– Når startet og sluttet det? spør aktor.
– Det var fra han (Jakob Ingebrigtsen) ble aktiv og kunne bevege seg selv frem til videregående og ungdomsskolen. Fra han var fire-fem, sier Filip Ingebrigtsen.
– Er det andre hendelser du kjenner til, med tanke på Jakob? spør aktor.
– Nei, ikke konkret på Jakob. Men det er den der uroen hjemme, at det føles ustabilt. Det er noe jeg har kjent på selv da jeg var yngre og at de andre som har bodd der etter jeg flyttet ut har kjent på det samme, sier Filip Ingebrigtsen.
Trenger du noen å snakke med?
- Vold- og overgrepslinjen er en hjelpetelefon og chat for deg som opplever vold eller overgrep i nære relasjoner. Tjenesten driftes av Krisesentersekretariatet og Oslo Krisesenter: Telefonnummer: 116 006.
- Mental Helses hjelpetelefon kan gratis nås på nummer 116 123.
- Politiet har en egen hjelpeside med spørsmål og svar om vold i nære relasjoner.
Del gjerne denne artikkelen videre med dine venner.