Therese Johaug går sitt siste OL-renn – hylles av lagvenninnene: «Hun er dronninga vår»

Therese Johaug er en av våre desidert største langrennsstjerner.

I et land man blir født med ski på beina har Johaug hevet seg over resten, og må være å regne som en av de beste langrennsutøverne gjennom tidene.

33-åringen fra Dalsbygda har hele 14 VM-gull. OL-gull har det vært større mangel på. Før årets mesterskap hadde hun kun ett, fra stafetten under OL i Vancouver i 2010.

Men i Bejing har hun endelig fått de etterlengtede gullene i individuelle grener, og tok like godt førsteplassen i både 10 km klassisk og 15 km skiathlon.

Vi er heldige som får se Therese gjøre det hun er best på hver vinter. Men nå forteller Johaug at det nærmer seg slutten på karrieren.

Går sitt siste OL

På søndag går tremila i OL, og på pressekonferansen i anledning dette rennet forteller Johaug det vi alle fryktet.

– Jeg vet at jeg går mitt siste OL-renn til søndag, sa hun på pressekonferansen ifølge VG.

Om man synes det er noe magisk med OL som tilskuer, så er ikke magien noe mindre for utøverne. Johaug forteller at det er en vemodig avgjørelse.

– Det har vært livet mitt i femten år. Jeg har deltatt i tre OL, og jeg vet at det ikke blir flere OL for min del. Det er klart det er litt trist å tenke på. Det er siste gang man får oppleve dette. Det er en spesiell atmosfære og stemning i et OL, som du ikke får i et VM. Det er rart, men samtidig så nyter jeg hvert sekund her, sa Johaug ifølge VG.

Men OL-karrieren er ikke over enda, og Johaug har fremdeles fullt fokus på søndagens renn. Hun er favoritt, og kan ta sin sjette OL-medalje og fjerde gull.

Hylles av lagkameratene

Therese Johaug er en publikumsfavoritt, og det er nok mange som deler hennes vemodige følelser rundt slutten på OL-karrieren.

Også lagvenninnene vil føle på savnet. Tre andre norske jenter stiller til start på tremila på søndag, Ragnhild Haga, Lotta Udnes Weng og Tiril Udnes Weng.

Det er ikke tvil om at Johaugs plass i troppen vil være stor å fylle.

– Jeg vil ikke tenke den tanken egentlig, det blir veldig trist hvis hun skal legge opp. Vi trenger henne på laget, hun er en rå dame, både sportslig og sosialt. Hun er et unikum, seier Lotta Udnes Weng ifølge TV 2.

– Therese har vært forbildet mitt siden jeg var liten, hun betyr så mye for laget, i og utenfor løypa. Hun er alltid støttende og gir oss gode råd. Det er ikke tvil om at hun er dronninga vår, sier Tiril Udnes Weng ifølge TV 2.

Johaug har møtt på store prøvelser gjennom karrieren. Hun ble utestengt fra idretten i 18 måneder etter å ha testet positivt på Klostebol, og gikk glipp av OL i 2018. Og for kun noen uker siden døde en av hennes nærmeste støttespillere.

At hun kar kommet seg over disse hindringene gjør prestasjonene hennes enda større, mener Ragnhild Haga:

Hun har hatt sine opp- og nedturer, men hun har stått i det og trent og vært stort sett vært blid uansett. Det som imponerer meg aller mest er arbeidsmoralen og hvor mye energi hun har, hun trenger nesten ikke søvn, så… hun kan få gjort så mye etter karrieren også, hun er en turbo, sier Ragnhild Haga.

Har ikke tatt beslutningen om hun skal legge opp

At Therese Johaug har tatt avgjørelsen om at søndagens renn blir hennes siste i et OL, betyr ikke at hun har lagt opp. OL går som kjent hvert fjerde år, og det er lenge til 2026.

Den avgjørelsen vil ikke Therese ta før denne sesongen er over.

– Det skjer ikke før etter sesongen. Jeg har ikke bestemt meg enda. Jeg må ta noen runder med meg selv. Det kan ta lang tid, sier Johaug på pressekonferansen ifølge VG.

For en fantastisk skiløper du er, Therese! Og ikke minst, for et fantastisk menneske!

Vi ønsker deg all lykke til på søndag, og videre i karrieren enten det går i skisporet eller utenom.