Dag Otto Lauritzen: Ingenting er umulig

Dag Otto Lauritzen er blitt bestefar. Vi hadde en avtale fredag, men da skulle han og kona Ellen, passe barnebarnet Mika på 15 måneder fra onsdag til søndag, for første gang alene. Mandag hadde vi en ny avtale, men da var det visst noen møter som kom veien. Tirsdag slo jeg nummeret for tredje gang, og da kom den blide stemmen ut igjennom telefonrøret. Han beklaget så mye for dagene som hadde gått, og sprudlet i vei på grimstaddialekt. Da var alt glemt.

Vi føler at vi kjenner han litt. Den kjekke grimstadmannen med det store smilet og glimt i øyet. Han startet som politimann og fallskjermjeger, men vi kjenner han best som deltager 8 ganger i Tour de France. Han har svingt seg på dansegulvet i Skal vi Danse i 2007, vunnet Mesternes Mester i 2009, svarer så godt han kan på alle spørsmålene i spørreprogrammet Huskestue og er sett syklende verden rundt med Kristian Ødegård og deres svette, utkjørte gjester. Hva er det han husker best? Og hvordan kan han dra oss nordmenn opp av sofaen, over dørstokken og ut i løypa. For det er jo så viktig med hverdagstrim og bevegelse, ikke sant, Dag Otto?

– Ja, det er jeg opptatt av! Jo eldre du blir, jo viktigere er det å få allsidig trening. Får du til litt stabiliserende styrketrening som CORE-musklene mage og rygg ved siden av for eksempel sykling og / eller raske gåturer er fint. De første stegene er oftest de vanskeligste.

Side om side med en god venn

Den alltid positive sørlendingen syklet i sin aktive periode gjennomsnittlig en gang rundt jorda hvert år. I dag jobber han mer enn hundre prosent, men får alltid tid til flere treningsøkter hver uke, og  det er det sosiale ved syklingen han ønsker å fremheve som motivasjonen og som sitter igjen i ettertid.

– Jeg føler meg privilegert som har kunnet leve av dette. Begynte som 23 åring og er jo selvfølgelig stolt av å være første nordmann som vant en etappe i Tour de France. Ingenting er umulig. Men nå er jeg så heldig å ha flere kompiser som bor i nærheten. Det å sykle side om side med en god kompis, få fysisk aktivitet, og ha tid til å tenke igjennom ting du ikke har tid til ellers, gir meg mye glede, og energi.  Det er treninga som gir meg overskudd til å jobbe så mye som jeg gjør.

Nordmenn er som ville ponnier i løypa

Flere sykkelritt i Norge legges ned, tusenvis av deltagere uteblir og de store arrangørene merker frafall ved at færre av medlemmene i klubbene utløser helårslisens, men det er en oppgang av norske ryttere i løp i utlandet. Hva kommer dette av? Dag Otto har en klar oppfordring til sykkelforbundet og alle arrangører.

– Lag noe som passer for alle! Arrangørene må reise til utlandet og se hvordan de gjør det der! Jeg har selv vært i utlandet og syklet turløp som for eksempel Flandern rundt i Belgia med mellom 15-20.000 deltakere,  og Paris -Roubaix i Nord-Frankrike. Der er det ingen spisse albuer,  og folk koser seg både i løpet, og på matstasjonene. I enkelte både bedriftsløp og turløp i Norge finner du nordmenn som er som ville ponnier i løypa.  Full speed fra start til mål. Sykling skal også være sosialt og gøy, sier Dag Otto.  Vi må lage flere løp hvor det viktigste er å delta. Vi må tilrettelegge flere trygge sykkelveier.  Det er bra  både for  helse og miljø hvis flere trygt kan ferdes ute på sykkel.

Dag Ottos tips:

Hva trenger vi?

  1. Kjøp en sykkel! Du får sykkel til alle slags priser, men velg en som passer deg og underlaget du skal sykle på. Hør med de i butikken.
  2. En god sykkelbukse et must. Den har du på uten noe underbukse under.
  3. Prøv å venne deg til klikk-pedaler. Det er best i lengden.
  4. Ha med i baklomma et lite sett med plaster, bandasje, et lite multiverktøy, litt dopapir, en lapp med navn og adresse og et kredittkort.

Hvordan komme i gang?

  1. Få hjelp til å stille inn sykkelen riktig. Feilbelastning gjør at mange hopper av treningen.
  2. Begynn enkelt! Ikke fem ganger i uken, men med noe du kan klare å gjennomføre.
  3. Finn en venn som du gjør noen avtaler med. Da er det lettere å ikke avlyse.
  4. Sykle med noen som kan vise deg hvor det er fint å sykle i området.
  5. Kle deg riktig så du ikke fryser.
  6. Sykle på lette gir og ikke i de tyngste bakkene de første gangene.
  7. Tenk at du skal ut å nyte og kose deg, ikke trene

Hvordan lade opp til et ritt?

  1. Ikke gjør det for komplisert. Da blir terskelen høyere.
  2. Spis et godt og sunt måltid kvelden før som du kan tære på under rittet.
  3. Spis en god frokost med for eksempel en  god omelett.
  4. Husk å ta med nok drikke. Vend deg til å drikke cirka hvert 15 min,  det er mye som skjer i løypa, og  du kan fort glemme å drikke.
  5. Ha med litt mat underveis. Energibarer med både proteiner og sukker til nedturen kommer er fint. Ha med vann både med og uten vitaminer og næring.

God tur –  vi sees på to hjul!

Av Cathrine Naglestad

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);