Få løper maraton fortere enn Nina Wavik Ytterstad i sin aldersklasse

Hun startet med løping i godt voksen alder. I dag har Nina Wavik Ytterstad oppnådd ekstremt gode resultater og vunnet flere maratonløp.

Nina Wavik Ytterstad (56) har opparbeidet seg en strålende løpekarriere og har deltatt i flere maratonløp verden over. Blant annet tok hun VM-gull i halvmaraton med tiden 1.26.15 da hun stilte i Veteran-VM i Malaga tidligere i høst. I Valencia i fjor ble hun også første kvinne i Norge som løp maraton på under tre timer (2.55.52) i klassen 55 til 59 år.

Starten på løpekarrieren

Ytterstad spilte håndball til hun var i slutten av 30-årene, men sluttet på grunn av skader. Da håndballen ble lagt på hylla fikk hun mulighet til å drive mer med andre aktiviteter som å gå på ski og sykle. Hun ble fanget av Birkebeinerarrangementene innen ski, sykkel og løp. Dette trigget løpelysten og hun ble med i en løpegruppe i regi av Löplabbet. Etterhvert meldte hun seg inn i SK Vidar. I juni 2009, løp Ytterstad sitt første maratonløp. Da hadde hun allerede gjennomført flere 10-kilometerløp og halvmaratonløp.

– Jeg tenkte at jeg ikke kunne gi meg med løpekarrieren uten å ha prøvd et maraton, så jeg fant et løp jeg hadde hørt mye om; Midnight Sun Marathon i Tromsø. Tromsø hadde også fått tildelt NM i maraton dette året, så jeg startet med treningen i god tid.

For å forberede seg til løpet fant hun et oppkjøringsprogram på nett som gikk over 15 uker. For å beregne en realistisk sluttid tok hun også utgangspunkt i tidligere resultater fra halvmaraton og 10-kilometerløp. Med en tredjeplass i NM var dermed maratongnisten tent og det ble raskt flere maratonløp.

Jobber for en bedre folkehelse

Til daglig jobber Ytterstad som rådgiver i Helsedirektoratet, der det jobbes for en mer aktiv hverdag blant det norske folk.

– Når man skal nå ut til folk og bedre folkehelsen, er ikke det for å få flest mulig til å løpe maraton. Det handler mye om «hverdagsaktiviteten» og de små grepene, som for eksempel å ta trappa i stedet for heisen eller gå av bussen en holdeplass tidligere.

Hun mener også at arbeidsplasser kan legge til rette for fysisk aktivitet i arbeidstiden. En felles «pausegym» kan være både effektivt og sosialt uten at det stilles krav til utstyr eller dusj.

– I Helsedirektoratet tilbyr vi to timer fysisk aktivitet per uke i arbeidstiden og mange ansatte benytter seg av dette. Av aktiviteter kan vi tilby styrketrening, innebandy, fotball, yoga og klippekort for innendørsklatring på ulike nivåer. I januar starter vi også opp med en gå-gruppe hvor målet er å nå de som ikke benytter seg av fellestreningene.

Ytterstad mener også at Holmenkollstafetten er et glimrende tiltak for fysisk aktivitet på arbeidsplassen, og det gir bedrifter og idrettsklubber en unik mulighet for sosial sammenkomst gjennom fellestreninger frem mot arrangementsdagen.

Når det kommer til råd til folk som vil begynne å løpe, trekker Ytterstad blant annet fram sosiale medier som et bra utgangspunkt.

– På for eksempel Facebook, finnes det mange løpegrupper på alle nivåer med følgere som villig deler tips og erfaringer. Sosiale medier kan være en god kilde til motivasjon og en mulighet til å danne kontakter.

Tips:

– Sjekk om det er en løpegruppe i nærmiljøet
– Hvis ikke, allier deg med venner, naboen, kollegaen, eller en i familien
– Avtal et fast tidspunkt

Av Marisa Øvergaard

 

Les mer om...