Jernkvinnen

Hun har vunnet det som kan vinnes, selv i perioden hun fødte tre barn. Den svenske løperen Malin Ewerlöf er nå 46 år gammel og konkurrerer for moro skyld, men vil likevel stresse dagens eliteutøvere.

Malin Ewerlöf var bare syv år gammel da hun for første gang løp over startstreken i Lidingöloppet. Hun ble inspirert av sin far, som i likhet med henne konkurrerte med løpeskoene knyttet til vristen. Som 46-åring kan hun se tilbake på en 23 år lang karriere som toppidrettsutøver, utallige pallplasser, og kjendisstatus i Sverige.

— Jeg la tidlig merke til at jeg var god, og jeg kjente at dette var noe for meg. Spesielt de tyngre løpene passet min psyke utmerket. Men å konkurrere som syvåring var ikke alltid så lett. Det fantes ikke klasser til min alder, så jeg måtte konkurrere med jentene som var to år eldre enn meg, noe jeg egentlig likte – for jeg har under hele min karriere ønsket ordentlig motstand, sier den svenske stjernen.

Løp Marathon med skoene på hylla

Resten av historien står skrevet inn i svensk legende. Malin Ewerlöf har vunnet SM hele 24 ganger, løpt Lidingöloppet over 30 ganger og vunnet den tre ganger, tatt sølv i EM, og løp til gull i junior-VM som 17-åring. Om ikke det var nok, presterte Ewerlöf å ta bronse i Stockholm Marathon mellom hennes andre og tredje fødsel, etter hun hadde lagt opp.

— Det handler om «mindset». Selv etter jeg hadde lagt opp som 31-åring hadde jeg drivet etter mitt liv som toppidrettsutøver, og trente derfor godt i periodene da jeg var gravid med mine tre døtre, samt tiden mellom hver fødsel. Jeg fant rom til å trene når jeg kunne. Hva angår Marathon hadde jeg på ingen måte noen intensjoner om å prestere så godt som jeg gjorde. Jeg hadde forberedt meg på å fullføre, så det gikk litt bedre enn jeg hadde trodd, sier Ewerlöf mens hun gir slipp på et ydmykt og bredt smil.

Selv om Ewerlöf la opp for 15 år siden er hun den dag i dag et knippe mer aktiv enn det Ola Nordmann og Svensson kan vise til å være. Hun jobber i dag som personlig trener, holder forelesninger om motivasjon, mentalitet og trening, og reiser ofte til Oslo til hennes norske kjæreste. Ellers spiller tennis minst én gang i uken, går lange distanser på ski, sykler og svømmer. Fordi hun elsker det. Og fordi hun må.

Finn andre former for trening

— Jeg blir piggere og gladere etter en treningsrunde. Men det går på behov også. Jeg kom til det punktet at jeg valgte å få tid til det, fordi det ga meg så mye i etterkant.

— Om du er i samme situasjon som jeg var i, kan jeg fortelle at det alltid finnes metoder for å bevare treningen i livet. Jeg plasserte til stadighet barnevognen utenfor huset, og løp intervaller rundt kvartalet. Dette er naturligvis avhengig av sikkerhet og lokasjon, men jeg gjorde det som var riktig for meg, til tross for at andre mødre i nabolaget sikkert tenkte jeg var klin gal. Tenk nytt, og finn andre former for trening. Spørsmålet er bare hvordan å implementere treningen i hverdagen, avslutter Ewerlöf.

Fun facts:

Malin Ewelöf har deltatt på Mesternes Mester ved to anledninger i Sverige. Den første gangen lå hun på andreplass i konkurransedelen, men ble valgt ut til duell av deltakeren som lå sist, og røk ut. Ewerlöf forteller at når deltakerne sto på startstreken ble hygge omgjort til fullstendig «crazy» oppførsel.

Da hun returnerte noen år senere til konkurransen som denne gangen var basert som lagkonkurranse tok hun seg til semifinalen. Dette er også i følge Ewerlöf noe av det morsomste hun har gjort noensinne.

Malin er over gjennomsnittet interessert i vin, og har et vinskap som inneholder drøyt 100 vinflasker etter en inspirerende tur til Sør-Afrika for mange år siden.

Av Andreas Aguilera Myrvold

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);