I en alder av 46 er Anders Aukland fremdeles aktiv skiutøver, og sulten på flere seiere i de største langløpene.
– Det er klart at det ikke er noen stor fordel å bli gammel når det kommer til idrett, men likevel har jeg klart å utvikle meg, samt fôre de kvalitetene jeg har som utøver slik at jeg fremdeles har muligheten til å konkurrere, sier Anders Aukland.
Den ydmyke 46-åringen har vunnet det som kan vinnes, og mener at suksessen handler om forberedelser, kvalitet og struktur i treningshverdagen.
Spesifikk trening
– Jeg mener det er vanvittig viktig å forberede seg riktig til den konkurransen eller løpet du planlegger å gå. Trening er ferskvare – og funker uansett alder og nivå, men det er viktig at du klarer å opprettholde kvalitet og struktur i treningsøktene dine. Om du eksempelvis skal gå en ski-konkurranse, må du trene teknikk, balanse, og naturligvis gå mye på ski i forkant. Om sommeren kan du trene på rulleski som er veldig likt langrenn. Stort sett all trening fungerer, men det viktigste er den spesifikke treningen. Det samme gjelder for et maratonløp. Forberedelsene bør da være mye løping på asfalt, sier Aukland.
Aukland påpeker at valg av skiutstyr har mye å si for både trening, utvikling og selve konkurransen. Nivået ditt er det som regulerer både pris og kvalitet.
– Langrenn er en rimelig vanskelig idrett. Det absolutt viktigste utstyret er naturligvis gode ski. Men om du for eksempel ønsker å gå Birken vil jeg anbefale et skipar til trening, og et annet til konkurranse. Du burde også ha rulleski om sommeren. Faktum er at skiidrett er relativt dyrt. Om du skal gjøre et godt innkjøp av et konkurransepar hos en forhandler kommer prisen på åtte til ti tusen kroner. Om du kun skal ha ski for å gå i marka er prisen omtrent to tusen kroner. Du må også ha gode karbonstaver som også varierer i pris hva angår nivået ditt, fortsetter han.
Fremdeles aktiv
Ikke bare gir Aukland gode tips til deg som ønsker å utfordre kroppen til Birken. Selv er han aktiv som utøver, men han har også flere baller i luften.
– I 2007 dannet jeg og broren min, Jørgen, Team Xtra Personell, som i dag heter Team Ragde Eiendom. Dette brøt litt med hvordan ting ble gjort tidligere. Vi var et privat team uten skiforbundet som sponsor. I dag er derimot dette vanlig, der flere private lag har blitt dannet og er med på satsningen mot de store løpene. Langløp er nå en egen verdenscup, og Ski Classics blir tv-sendt på NRK. Både Jørgen og jeg drifter laget, men Jørgen jobber som manager, mens jeg er aktiv i konkurranser. Vårt mål er å vinne de store langløpene, og har dyktige løpere som Tord Asle Gjerdalen og Andreas Nygaard i stallen.
For å fremdeles henge med i toppen trener Aukland et skreddersydd treningsopplegg for å kunne utvikle seg. Han trener nå hardere enn før, med færre treningstimer i uken.
Bredden er viktig
– Treningsøktene mine har endret seg fra mine yngre dager som konkurranseutøver. Jeg har tre barn og en kone som også trenger min tid, så jeg har heller flyttet treningsrommet til hjemmet mitt. Her trener jeg både styrke, løper på tredemølle og staker på stakemaskinen. Jeg trener omtrent 15 til 30 timer i uken, og det er nysgjerrigheten, søken etter utvikling som motiverer meg. Jeg har løst det på den måten at jeg er mer effektiv nå enn jeg var før, og jeg er flink til å trene litt hardere.
Jo mer du trener, jo lettere er det å fortsette å trene. Det handler om å komme over kneika, og holde seg til planen du har lagd for deg selv. På denne måten kan du styre formen din til inngangen av et løp, uansett ambisjon eller nivå.
– Om vi tar Birken eller Vasaloppet som eksempel er det drøyt 17 000 som starter likt som meg. Av disse har du kanskje 100 utøvere som har ambisjoner om å vinne, mens brorparten har som mål å gjennomføre. Bredden som Vasaloppet og Birken har er en ekstremt viktig del av idretten. Dog handler det likevel om forberedelsene inn til løpet. Er du ikke trent ordentlig vil ikke opplevelsen og gleden av selve løpet være like god, avslutter han.