Råskinnet – Et realt terrengløp

Råskinnet er løpet som er helt annerledes enn alle andre løp i Norge. Det er løpet som setter glede, utfordringer og mestring i fokus. Råskinnet arrangeres lørdag 4. mai med start og mål fra Norges Idrettshøgskole ved Sognsvann i Oslo.

Råskinnet arrangeres i år for 23. gang. Løpet startet som ”Guttas løp – Råskinnet”, det vil si et løp kun for menn. Årsaken var at jentene hadde sitt Grete Waitz-løp og vi mente at gutta også fortjente et eget løp. Allerede året etter var det mange kvinner som kledde seg ut som menn, – og som løp styggfort. Da Grete Waitz-løpet ble nedlagt var vi ikke sene om å åpne for kvinner og det ble virkelig en suksess. Råskinnet er i dag trolig det løpet som har høyest kvinneandel i Norge. De siste årene har kvinneandelen ligget på over 45 prosent. Tenk det – i løpet som startet som ”guttas løp».

Et realt terrengløp

Råskinnet er et realt terrengløp. Distansen er ca. 8 km og her møter løperne naturlige hindringer og utfordringer. Det er gjørme, bekker, vann og skikkelig bratte bakker, mestring og samhold. Eldste utøver som har fullført løpet var 82 år gammel!

Her er det ikke klokke og km-tid som er det viktigste. Selv om løpet er tøft, er det personlig mestring som er i fokus. Og er det noen som blir sittende litt fast i gjørma er det alltid en hjelpende hånd som drar deg opp.

Råskinnet samler først og fremst mosjonister, men også eliteløpere fra friidrett, ski og orientering har deltatt i Råskinnet flere ganger.  Også disse løperne vil delta i et løp med en annerledes utfordring.

Det er puljestart så løperne kan velge pulje etter sine ambisjoner og mål, slik at man slipper å løpe i kø, eller bli nedløpt av de som løper for å vinne.

God stemning i løypa

Mange vennegjenger og bedriftskolleger utfordrer hverandre i Råskinnet og løper sammen og stemningen er høy. Det er latter og grining på nesa om hverandre.

Hvert år gjør vi en del endringer på løypa, dette for at utøverne skal møte nye utfordringer, men også for å spare terrenget.  Løypa blir lagt i samarbeid med Bymiljøetaten i Oslo kommune.

Alle som fullfører kan virkelig kalle seg et ekte Råskinn. Og alle som fullfører får en flott teknisk t-skjorte og på ryggen står det;  – ”Du løper bak et ekte Råskinn.”  Den henger så høyt at flere har ønsket å kjøpe den på Finn.no.

Alle kan være i aktivitet lørdag 4. mai. Råskinnet har tilbud til hele familien. Knøttetassen er 900 m for de mellom 6 -9 år.  Erfaringen viser at noen 10 åringer synes Råtassen kan bli for langt, så derfor kan 10-åringene velge om de vil løpe 900 m eller ca 3 km. Og selvsagt elsker barna å få lov til å springe i søla, krysse store bekker og virkelig oppleve Marka på en ny måte. Ved målpassering venter det medalje og skryt!

Så har vi Råtassen for de fra 10 til 15 år og da er distansen ca. 3 km. Også her er det skikkelig med myr og sugende utfordringer og medaljer til alle. Også 15-åringene får velge om de vil løpe Råtassen eller stille i yngste klasse i selve Råskinnet.

Velkommen til en dag du kommer til å huske!