Ronny Brede Aase: – Jeg oppdaget at jeg faktisk liker å jogge

Da 2017 gikk over til 2018 ga Ronny Brede Aase seg selv et løfte. Han skulle ikke bare bli sprekere, han skulle også gjennomføre halvmaraton. 

– På nyttårsaften hadde jeg store ambisjoner om å bli en ny og sprekere fyr. Jeg meldte meg på Oslo Maraton, men med kalde vinterdager slet jeg med å komme i gang med treningen, sier Ronny Aase Brede.

Sofaen var fryktelig behagelig og dørstokkmila fryktelig lang.

Likte å løpe

Likevel lå det i bakhodet hele tiden. Aase hadde tross alt fortalt alle han kjente at han skulle løpe halvmaraton i september, og for ham var det uaktuelt å melde seg av igjen.

– Da våren kom, fikk jeg derfor realiteten kastet over meg. Jeg måtte ut og jogge, sier han.

De første turene i nabolaget var på tre kilometer, og til sin store forbauselse oppdaget Brede Aase at han likte løpeturene.

– Jeg lagde ruter på apper og syns egentlig det var litt hyggelig. Det å komme seg ut var enkelt, og dørstokkmila ble dermed heller ikke så lang, sier han.

Også skuffelser

Målet var å ta to til tre løpeturer i uken. Han ville ikke legge listen for høyt, for det hadde han brent seg på tidligere.

– Etter hvert skjønte jeg at jeg kunne klare mer enn tre kilometer, og jeg økte gradvis til fire og deretter fem da jeg så at dette gikk bra, sier han.

Fem kilometer ble til seks, og uansett hvor langt han løp, syns Aase de første tre kilometerne var verst. Når de var tilbakelagt, gikk turen greit.

– Nå høres det vel ut som alt gikk knirkefritt hele veien, men det gjorde det ikke. Jeg skuffet meg selv flere ganger og klarte ikke alt jeg satte meg fore, men litt etter litt ble det bedre, sier han.

Gradvis lengre

Treningen startet i april-mai, og etter hvert som ukene og månedene gikk, nærmet Oslo Maraton seg med stormskritt.

– Jeg skjønte at jeg ble nødt til å forlenge turen min hvis jeg skulle ha muligheten til å gjennomføre 21 kilometer i midten av september. Jeg startet med 10 kilometer og kjente at det gikk greit, og deretter prøvde jeg meg på 15, og kjente at jeg klarte dette også, sier han.

Det største problemet var ifølge Aase gnissende brystvorter, og han er glad for at han tok noen lengre løpeturer før halvmaraton så han fant en løsning på dette.

– En krem løste problemet, og etter to turer på 15 kilometer, var jeg klar for Oslo maraton, sier han.

Reprise i 2019

Aase forteller at han ble litt overrasket over hvor glad og stolt han var over å fullføre og motta medaljen etter gjennomført løp, og han legger ikke skjul på at det var tungt.

– Jeg fikk krampe i beina den siste etappen, så på vei ned fra St. Hanshaugen måtte jeg virkelig kjempe for å sette det ene beinet foran det andre. Men jeg klarte det. Noen spesielt god tid fikk jeg ikke, men det var ikke det som var det viktige for meg, sier han og legger til at han har tenkt til å gjenta suksessen neste år. Forhåpentligvis med litt bedre tid.

– Jeg har jo gjort meg noen nyttige erfaringer i år, så de tar jeg med meg til neste runde, sier han.

Skal trene styrke

Styrketrening står blant annet på planen over forberedelser til 2019, og han har også planer om å begynne forberedelsene før.

– Jeg har nemlig ikke fortsatt å trene. Etter halvmaraton var jeg liksom ferdig, så jeg er redd jeg har rykket tilbake til start formmessig. Denne gangen skal jeg forsøke å komme meg på treningssenteret og trene litt før våren, sier han.

Likevel vet han at dette kan bli tyngre å komme i gang med, for det var nettopp det at jogging var så enkelt som gjorde at det fungerte så godt for han.

– Det var godt å bare kunne ta på joggesko og dra avgårde. Når jeg først var kommet ut døra hjemme, var det verste gjort, sier han.

Ronny Brede Aases tips til deg som har lyst til å løpe Oslo Maraton:

1) Meld deg på, så er det ingen vei tilbake

2) Fortell folk rundt deg at du skal delta

3) Vær klar over at du må trene før løpet

4) Ha realistiske mål. En kort tur er bedre enn ingen

5) Unngå å gjøre for store endringer. Du skal ikke bli et nytt menneske, bare nå målet ditt

Av Katrine Andreassen

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);