Finnene raser mot ski-Norge: – Lahti-skandalen er uskyldig sammenlignet

Den finske sportskommentatoren Henrik Jansson kommer med knallhard kritikk mot Norges håndteringen av dopingsakene til Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug.

– Akkurat nå føles det ut som den finske badstueavtalen var uskyldig sammenlignet med det som skjer i Norge i dag, skriver Jansson i Hufvudstadsbladet.

Jansson sikter til dopingskandalen Finland opplevde under ski-VM på hjemmebane i Lahti i 2001. Da ble store deler av det finske landslaget tatt for doping, og ledelsen prøvde å skjule det hele med å legge skylden på den første som ble tatt, Jari Istometsä. Han ble tilbudt rundt 1,5 millioner kroner for å ta all skyld.

Kommentatoren mener at det blir helt feil at det norske skiforbundet betaler Therese Johaugs regning i kampen mot dopingdommen. Han mener det nesten er verre enn finnenes systematiske doping.

– En forskjell mellom da og nå er også at man i de finske skikretsene innså at feil var begått, og at det gjaldt å ta konsekvensene. I noen enkelttilfeller ble også skammen for stor til å kunne håndteres, skriver Jansson.

Han synes det er underlig at nordmenn viser så mye medfølelse med Johaug som de gjør.

– Det virker ut som langrennsentusiastene i Norge er såret og småirritert fordi det de mener er en stor urettferdighet er i ferd med å bli begått mot deres egen Johaug som nå kan få en normal straff for det hun har gjort, skriver Jansson.

Finnen fyrer også løs mot bruken av astmamedisin blant de norske langrennsløperne.

– Konsekvent nok har det norske skiforbundet også sagt at de kommer til å fortsette og spise astmamedisiner «for sikkerhets skyld», uavhengig om de har astma eller ikke. Da man utenfor Norge uttrykte en opprørthet rundt dette, handler det nok mer om skiforbundets nedlatende holdning til antidopingarbeidet enn om hver enkelt utøvers atferd, skriver Jansson.