Da Hattestad og «Pølsa» fikk hverandre til å gråte, for så å bli hyllet av Northug

Under OL i Vancouver i 2010 viste Ola Vigen Hattestad, som var i kjempeform, stor selvinnsikt og lagånd da han ga bort plassen på lagsprinten. 

Vigen Hattestad blir 35 år onsdag, og derfor er det på sin plass med en liten hyllest til langrennsløperen. 35-åringen har hatt en lang og innholdsrik karriere. I 2009 var han i super form og hadde sin beste sesong. Sprinteren tok gull i VM både på sprinten og lagsprinten, i tillegg til å vinne sprintcupen sammenlagt.

Foran OL i 2010 var det knyttet store forventninger til den raske langrennsløperen. På sprinten havnet han like utenfor pallen på fjerdeplass. Det var godt nok til å få plass på lagsprinten sammen med Petter Northug som tok bronsen på den individuelle sprinten.

Like før start valgte derimot Vigen Hattestad å gi bort plassen til Øystein «Pølsa» Pettersen ettersom han slet med halsproblemer. Det endte i at «Pølsa» og Northug tok gull, noe som gjorde Pettersen uvanlig rørt og i flere intervjuer tok han til tårene.

– Jeg har enorm respekt for Ola, han er en stor idrettsmann og et enda større menneske. Jeg synes synd på ham, han har vært verdens beste sprinter i to år, men når jeg fikk sjansen var det ikke vanskelig å finne motivasjon, sa Pettersen til Dagbladet.

Selv var Vigen Hattestad klar på at avgjørelsen var riktig, men det var likevel en vanskelig og tøff beslutning å ta.

– Jeg ville selvfølgelig veldig, veldig gjerne gå. Det er mange som har støttet meg og sagt at det var en stor avgjørelse. Jeg har høye personlige målsettinger, men akkurat nå føler jeg at det ville gått ut over lagets målsettinger om jeg hadde fullført. Det ville vært egoistisk av meg å stille til start. Når jeg ikke er 100 prosent, men bare 90, holder det ikke i et OL. Det er ikke mange ganger jeg tar til tårene. Men jeg måtte felle noen i går (søndag). Men jeg ser framover. Nå har jeg begynt planleggingen for å ta revansj i Oslo neste år, sier han, sa Hattestad.

Også skikongen selv, Northug, hyllet Vigen Hattestad for måten han framstod på da han tok avgjørelsen.

– Det er veldig stort av Ola å klare det. Det er vanskelig å takke nei til en plass på lagsprint i OL hvis du ikke føler deg ordentlig dårlig, og han følte seg ikke bra da han ga plassen til Øystein. Jeg respekterer ham for dette, altså. Det er vanskelig å ta en sånn avgjørelse, det veit jeg. At han klarer det, går på stadion i dag og kommer bort for å gratulere oss sier mye om Ola som person, sa Northug.

Fjorårssesongen ble en nedtur for Vigen Hattestad, men sprinteren har ingen planer om å gi seg og vi krysser fingrene for at han er tilbake på topp neste sesong. Gratulerer med dagen!