Ingrid Landmark Tandrevold om den sterke støtten – etter kollapsen «Det har virkelig…»

Vinter-OL i Bejing ble en kjempesuksess for Norge.

Norge brøt sin egen rekord på antall gullmedaljer i et vinter-OL, og endte til slutt på 16 gull.

Vi har mange fantastiske idrettsprestasjoner å feire i ettertid.

Men når det er noen som vinner i idrett er det også noen som taper.

Og noen ganger kan man strekke for seg langt i jakten på seier.

Det skjedde med Ingrid Landmark Tandrevold.

Den unge skiskytteren ga alt da hun representerte Norge i skisporet i Bejing.

Etter sprinten måtte hun ha legehjelp etter målgang, og på jaktstarten sprakk hun fullstendig.

25-åringen lå an til en bronsemedalje, men møtte veggen. Til slutt kom hun seg over målstreken på 14. plass, og måtte bæres ut av målområdet av helsepersonell.

Foto: REUTERS/Hannah Mckay/NTB

Dramatiske bilder satte en støkk i lagvenninner, konkurrenter, og støtteapparat, samt alle tilskuererne som så rennet på TV.

Det ble en dyster avslutning på OL for Tandrevold, men nå har hun en ny gladnyhet å dele.

Har tidligere hatt hjerteproblemer

Dagen etter jaktstarten kom beskjeden om at OL var over for Ingrid Landmark Tandrevold.

Grunnen var at landslaget ville være helt sikre på at det ikke var noe vedvarende helseplager som førte til kollapsen.

Tandrevold har nemlig hatt noe problemer med hjertet før.

– Siden jeg har hatt problemer med hjertet tidligere i karrieren, må vi være forsiktige, sa Tandrevold på en pressekonferanse ifølge VG.

Også skiskytternes lege, fortalte at de ville være på den sikre siden.

– Ingrid har en historie med hjertet. Vi har sagt at hun har gått på en høydesmell, men når det skjer to ganger på rad her borte og hun blir så fortumlet, ønsker vi ikke å ta noen sjanse. Vi er altfor glad i Ingrid til det. Vi ønsker å få henne hjem og undersøke henne der, sa legen til VG.

Kort tid etter rennet delte Ingrid Tandrevold en melding på sosiale medier om den store smellen.

Der forteller hun at hun har nådd et bunnpunkt, men vil kjempe videre for å slå tilbake i sporet.

Det var en håpefull melding, og nå virker det som Ingrids pågangsmot har fått uttelling.

Forteller om OL

Det er ingen tvil om at det har vært en tung periode for den 25 år gamle skiskytteren. OL er en gigantisk begivenhet, og utøvere dedikerer livet sitt til å kunne konkurrere der.

Så når alt faller i fisk kan det bli en stor nedtur, og når det skjer på en så dramatisk måte som med Tandrevold blir det ikke noe lettere. I tillegg var det slettes ikke sikkert at hun ville kunne gå noe mer skiskyting i framtiden.

Men å komme seg hjem til Norge hjalp på humøret, kan Tandrevold fortelle.

– Jeg synes det hjalp veldig å komme seg ut av OL-bobla. Bare det å komme hjem, og få være med venner og familie, hjalp ekstremt mye. Når man står oppi det føler man liksom at det er det viktigste i hele verden. Det er en klisjé, men når du merker det når du kommer hjem og møter de du er glade i, og ser hvor mye de bryr seg om deg, at det er ganske mye mer i livet som betyr noe enn en medalje eller to, sier hun til TV 2.

Selv om det ikke ble noe edelt metall på henne selv, er Ingrid Landmark Tandrevold likevel fornøyd med skiskytternes innsats i mesterskapet.

– Jeg føler vi fikk maks ut av mesterskapet som lag. Det har blitt tatt utrolig mange tøffe valg av utøvere og støtteapparat for å komme friske og best mulig forberedt til OL. Medaljene vi tok i OL føler jeg meg veldig stolt av, sier Ingrid til VG.

Klar for comeback i skiskyting

Etter kollapsen i Kina har Tandrevold gjennomgått en grundig helsesjekk.

Hun har blant annet hatt undersøkelser hos hjertespesialister, og tatt mange forskjellige tester, for å finne ut av hva som skjedde med henne.

Til TV 2 forteller Tandrevold at hun har tatt rutinemessige EKG-målinger, CT-scanninger og en rekke andre ting. Hun har også vært hos flere hjertespesialister.

Men resultatene av testene har vært oppløftende.

– Det er vanskelig å finne ut i ettertid hva som har skjedd og ikke skjedd. Men jeg har fått svar på at ingenting tilsier at det er noe mer farlig enn man skulle tro. Nå på torsdag får jeg en attest fra legen som gir grønt lys til å stille til start i de neste konkurransene, sier Tandrevold til TV 2.

Det betyr at Ingrid Landmark Tandrevold vil være tilbake i skisporet med gevær på ryggen allerede i starten av mars, til rennet i Kontiolahti i Finland.

Og i slutten av mars er det sesongavslutning i Holmenkollen, en begivenhet Tandrevold ser spesielt fram til.

– Nå er jeg bare veldig glad for at jeg kan konkurrere, og forhåpentligvis kan jeg avslutte sesongen foran et fullsatt Holmenkollen i solskinn, sier Tandrevold til VG.

Glad for støtten

Det var få som ikke lot seg påvirke av de sterke bildene på jaktstarten.

Umiddelbart var kommentatorene på sendingen og utøvere som ble intervjuet etter målgang sympatiske overfor Tandrevold, og alle håpet på det beste.

Også i ettertid har mange uttrykt støtte til Ingrid, i sosiale medier og gjennom andre plattformer.

Nå forteller Tandrevold at hun er svært glad for all støtten hun har fått.

– Jeg er helt overveldet, egentlig, over all kjærlighet og omtanke jeg har fått. Både fra skiskytterfamilien og folk hjemme, alle som har sett OL. Det har virkelig hjulpet, å se hvor mange som ønsker deg alt godt. Selv konkurrentene mine, inkludert de som ikke fikk ut sitt beste i OL, var fantastiske. Jeg har aldri vært så populær i matsalen noen gang. Alle kom bort, også utøvere fra andre idretter. Bare det å reise hjem med et tidlig fly, der jeg møtte alpinistene og snowboarderne som slo ring rundt meg… det setter jeg veldig pris på, sier hun til TV 2.

Så bra at du snart vil være tilbake i verdenscuppen, Ingrid! Vi heier på deg.