Jörgen Brink forlot rampelyset og forsvant – dette skjedde senere med det store Vasaloppsikonet - Sportsbibelen

Jörgen Brink forlot rampelyset og forsvant – dette skjedde senere med det store Vasaloppsikonet

Svenske Jörgen Brink holdte på i 23 år.

Så forlot han rampelyset – men ikke skiene.

Slik lever den tredobbelte Vasaloppsvinneren i dag.

Jörgen Brink gjorde sine første konkurranser i verdenscupen som 20-åring, i 1995. Det var bare begynnelsen på det som skulle vise seg å bli en virkelig fabelaktig – og kanskje fremfor alt lang – skikarriere, og i mange forskjellige måter.

Store kollapsen

Brink var i samme landslagstropp som en rekke virkelig sterke svenske skøyteløpere, og han ble ofte overskygget av stjerner som Mathias Fredriksson og Per Elofsson. Men når han var ferdig med karrieren kunne han se tilbake på en individuell verdenscupseier, samt tre VM-bronse, alle fra 2003, da han nådde pallen i dobbeltforfølgelsen og femmilen, i tillegg til å være en del av stafettlaget som ble nummer tre.

Foto: Henrik Montgomery

Brink vil nok imidlertid glemme akkurat den stafetten. Da Per Elofsson ga over til Brink, som kjørte den siste strekningen, var Sveriges ledelse på hele 20 sekunder. Alle – lagkamerater, ledere og kommentatorer – hadde regnet med gullet, men med mindre enn to kilometer igjen tok Brinks energi plutselig tom, og kollapsen var et faktum. Norge og Tyskland plasserte seg, og en av svensk idretts største fiaskoer hadde nettopp skjedd. Først ti år senere kom forklaringen på Brinks kollaps, da det ble klart at han hadde slitt med hjerteflimmer under løpet.

– Det var heldig at jeg i det hele tatt ble ferdig, sa Brink.

Dette gjør han i dag

I 2007 valgte Brink å forlate skilandslaget for en kort satsing på skiskyting, men karrieren var langt fra over da. Etter det ble det en vellykket satsing på langdistanseløp, og Brink tok da sin største ære, da han vant tre strake seire(!) i Vasaloppet i 2010, 2011 og 2012. Han er fortsatt den siste svensken på herrene. side for å vinne konkurransen.

Foto: Ulf Palm / SCANPIX

I 2018, i en alder av 45 år, valgte han å avslutte sin lange og suksessrike karriere. Han har imidlertid ikke lagt skiene helt på hylla. I dag jobber han som trener, da han har firmaet Brink Coaching, hvor han tilbyr treningsdager, teknikktimer og forelesninger – men han er også langrennslærer ved Sollefteå Skigymnas i Sverige.

Takk for att du abonnerer!
Noe gikk galt. Vennligst prøv igjen senere.

Meld deg på vårt nyhetsbrev