
Skøytesporten er ikke den samme som den var, som da «Kuppern», «Hjallis» og Maier var i aksjon. Kurt Stille ga dem alle kamp på isen.
Det var som regel de norske storhetene som regjerte på isen, med «Kuppern» i spissen.
Allikevel var det løpere fra andre nasjoner som forsøkte å gi nordmennene kamp. Blant dem var «han dansken». Han het Kurt Stille.
Stille fra København vant kanskje ikke alle medaljene, men han vant hjertene til publikummet. Både i hjemlandet og i Norge.
Det hele begynte da dansken kjøpte seg et par Ballangrud-skøyter i hjembyen. Han ble overtalt til å stille i det danske mesterskapet. Der tok han like så godt gull.
I 1958 valgte Stille å flytte til Norge, for å bli en så god skøyteløper som mulig.
— Som skøyteløper var jeg en medienisse i Norge, men jeg ble tatt godt imot over alt og ble nesten adoptert av det norske landslaget. I 1957 hjalp Hjallis meg til ikke å bli sist i VM. Han overtalte en spanjol til å stille opp, forteller Stille til Aftenposten.
Stille var Danmarks flaggbærer under OL i Squaw Valley i 1960.
Han ble nummer 13 på 1500 meter, og havnet på 17. plass på 10000 meter under lekene. Det var egentlig ikke meningen at dansken skulle delta på 1500 meter, men etter at han fikk et fint vennskap med prins Bertil fra Sverige, ble det sørget for at skøyteløperen fikk plass.
Kurt Stilles liv etter skøytesporten
Etter at Stille la opp som skøyteløper, betydde ikke det slutten på eventyrlysten til dansken.
«Han danske» hadde allerede forsøkt seg på å oppnå en musikkarriere i Finland. Etter tre år bestemte han seg for å satse på skøyter i stedet.
Stille fant seg en rekke ulike jobber. Blant annet som verktøymaker, tupperwareagent og salgssjef.
Han pensjonerte seg tidlig som 61-åring. Da begynte idrettskarriere nummer to.
Stille bestemte seg for å drive med løping og sykling. Han ble også tidenes første danske til å delta i femmila i Holmenkollen.
— Jeg fikk så god tid til å trene, forklarer Stille om sine utrolige prestasjoner som løper og syklist.
— Har du en god motor, kan du bruke den til nesten alt.
Stille ble norsk mester i maraton for seniorer ved tre anledninger. I tillegg har han ti seire i Birken. Stille har også vunnet Birken mens han har undergått kreftbehandling for prostatakreft.
I løpet av sitt liv har han satt utrolige 56 danske rekorder. Han har også jobbet som ekspertkommentator for langrenn på dansk TV.
I dag er Stille 90 år gammel, og bor fortsatt i Norge. Han er også svigerfaren til den tidligere landslagsspiller og fotballtrener Henning Berg.
Hvert år arrangeres «Kurt Stille minneløp» av «Sangkoret Lærken» ved universitetet i Ås, på tross av at han fortsatt er i live.
For et utrolig liv!
Del gjerne denne artikkelen videre om du husker Kurt Stille.
LES MER:
- De fire S-ene ble en nasjonalskatt – legendenes ord om hverandre
- Eirik Kvalfoss var Norges første skiskytterstjerne – hva legenden gjør i dag vil gi deg bakoversveis