Nå skal Norge hjelpe Kina til å bli en langrennsstormakt

Kina er en av verdens største og mektigste nasjoner, men har ikke mye å skryte av på langrennsfronten. Det ønsker de å sette en stopper for, melder NRK.

Til tross for at flere steder i landet har flotte skiforhold har Kina aldri lyktes med å få en langrennsløper helt i verdenstoppen. Foran OL på hjemmebane i Beijing i 2022 tar de derfor grep. Og hva tror de er løsningen?

Jo, selvfølgelig å ansette en trener fra verdens beste langrennsnasjon: Norske Kristian Bjune Sveen. 25-åringen har fått oppgaven i å utvikle skiløpere fra den kinesiske regionen Xinjiang med hele 21 millioner innbyggere. Sveen forteller til NRK at han enda ikke møtt noen kinesere som er bedre enn ham selv på ski.

– Hehe, nei, nei, nei. Jeg vet ikke om det er så mange som er bedre enn deg på ski, sier Sveen til TV-kanalen, og fortsetter:

– Det er det vi må jobbe oss frem mot. Men jeg har begynt prosessen, og det virker som om det er mange som er interesserte i å lære mer om langrenn. Mange anser dette som en stor sjanse og er derfor interesserte i å lære mer om sporten, sier Sveen til NRK, som har erfaring som juniortrener for langrennslanslaget til Lichtenschein, skiklubben Varden og junior- og seniorgruppa til Kjelsås i Oslo.

Og det er langt fra tilfeldig at det er en nordmann som har fått denne jobben. I januar dukket nemlig denne stillingsannonsen opp: «Kina har bedt Norges Skiforbund om hjelp med å skaffe trenere i langrenn, hopp, kombinert og skiskyting». Ifølge NRK skal Kina også ha ansatt en nordmann i rollen som hovedtrener for langrennslandslaget.