Norge slår nå tilbake mot den svenske utspillet – som vakte sterke reaksjoner under VM: «Det er helt sinnsykt»

Norge dominerer fullstendig på herresiden i skiskyting-VM.

Noe som har fått Sveriges landslagssjef Johannes Lukas til å reagere.

Nå slår nordmennene tilbake mot det svenske forslaget om å endre reglene.

Skiskyting-VM 2024 har vært en eneste stor skuffelse for Sveriges landslag. Så langt har de kun klart en bronsemedalje, mens Norge har dominert fullstendig på herresiden i tsjekkiske Nove Mesto.

Sveriges utspill

Både på sprint- og forfølgelsesstarten var det helnorske pallplasser og i onsdagskveldens distanseløp kom nordmenn både på første og andreplass. Men tyskeren Benedikt Doll klarte å bryte den norske elimineringen ved å knipe en bronsemedalje.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: Anders Wiklund / TT

VM-kongen er nok en gang Johannes Thingnes Bø, som tok to VM-gull og to VM-sølv i de fire løpene han stilte i. Men den norske dominansen har tydelig irritert Sveriges landslagssjef Johannes Lukas, som nå vil endre reglene.

– Det er ikke bra for sporten, det er vi alle enige om, sa Lukas til Expressen forleden da Norge stilte med seks ryttere i et løp.

– Jeg tror ikke det blir bedre med seks startplasser i VM. En grunnkvote på fire, og kanskje en femmer med den regjerende mesteren hadde vært bedre. Det betyr at de beste rytterne har størst mulighet til å vinne. Men det er avgjørelsen til Det internasjonale skiskytterforbundet, IBU. Jeg lager ikke reglene.

Norske svaret

Hver nasjon kan melde fire ryttere, da får du en ekstra plass til den regjerende verdensmesteren på distansen og i tillegg får topp 15 ryttere i verdenscupen en gratis plass. Nå slår Norge tilbake mot den svenske utspillet.

– Vi har det ekstremt bra, men det er ikke vår jobb å gjøre det verre. Da må Johannes Lukas og Sverige gå frem. Vi har to-tre skøyteløpere hjemme som kan gjøre det like bra som oss, og som hadde slått svenskene. Tenk så frustrerende det er å være så god – og likevel ikke få gå, sier Johannes Dale-Skjevdal til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: Shutterstock

De norske toppløperne sender også en klar pasning til Sverige etter kritikken mot deres dominans.

– Jeg skjønner at spørsmålene kommer. På herresiden har det vært helt sinnsykt, men hva skal vi gjøre? Det er opp til dem (Sverige) å bli bedre. De kunne hatt like mange plasser som vi har nå, hvis de hadde gjort det så bra som oss. Vi får de plassene av en grunn, ikke fordi IBU prøver å være hyggelige mot oss. Sverige har like stor sjanse som oss til å få seks skøyteløpere til start, men de bryr seg ikke om å ta den, sier Dale-Skejvdal irritert.

Heller ikke Vetle Sjåstad Christiansen forstår den svenske kritikken etter Norges store suksess i skiskyting-VM.

– Hadde vi hatt like få som de andre i starten, hadde vi fortsatt tapetsert pallen. Det er nok ikke antallet nordmenn som er det største problemet. Det er nok heller det nivået vi er på, sier den doble bronsevinneren til den avisen.

– Jeg tror det er en naturlig konsekvens av resultatene. Men det at vi ville blitt for gode ser jeg objektivt sett kun som positivt. Jeg tror det er en direkte konsekvens av at det er mindre doping i idretten. Vi har bygget de beste trenings- og restitusjonsrutinene – og det er derfor vi er best.

Hva synes du om Norges dominans i skiskyting-VM? Del artikkelen og si din mening!

Takk for att du abonnerer!
Noe gikk galt. Vennligst prøv igjen senere.

Meld deg på vårt nyhetsbrev