Olympiatoppen avslører: Norske utøvere fikk ta forbudte preparater i OL

Tre norske utøvere fikk medisinsk fritak til å benytte seg av i utgangspunktet forbudte stoffer under OL i Rio og Sotsji.

Et av idrettens heteste temaer er for tiden TUE, som står for «Therapeutic Use Exemption». En TUE er altså et medisinsk uttak slik at en utøver med skade eller sykdom kan benytte seg av et preparat som ellers er forbudt. Utøvere som Simone Biles og Serena Williams er blant de som har benyttet seg av TUE.

Hverken forbund eller utøvere har hatt plikt til å oppgi bruken av medisinske fritak. Før Pyeonchang-OL valgte imidlertid Olympiatoppen å legge seg på en annen linje. Da var de svært åpne rundt hva slags og hvor stor mengde medisiner man hadde med seg ned til lekene. Nå forteller de også om hvor mange norske utøvere som har benyttet seg av TUE i de to foregående olympiske mesterskapene.

– Norge søkte om én TUE i forbindelse med OL i Rio de Janeiro, mens det i Sotsji-OL var to TUE-søknader, sier Olympiatoppens sjefslege, Mona Kjeldsberg, til TV 2.

Kjeldsberg kan ikke gi noen dypere detaljer grunnet taushetsplikten.

– Av hensyn til personvernet har vi anledning til å gi informasjon om disse forholdene på troppsnivå, ikke lags-/individnivå. Dette har vi nå gjort for Rio, Sotsji og Pyeongchang. De tre TUEne fra Rio og Sotsji er IOC-godkjente unntak for å behandle medisinske tilstander der og da. Av hensyn til personvernet knyttet til medisinske spørsmål, kan vi ikke gi informasjon om ytterligere detaljer, da det kan gi grunnlag for identifisering og således brudd på helsepersonells taushetsplikt.

Hva tenker du om dette? Si din mening i kommentarfeltet!

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);