Petter Northugs gigantiske raseri – etter den pinlige detaljen midt i den norske kjempekrisen: «Hvor dum kan man være?»

Foto: Terje Pedersen / NTB

Norsk skisport er i krise.

Nå raser Petter Northug mot en pinlig detalj.

– Hvor dum kan man være? sier ikonet.

Det er ingen tvil om at Sverige gjør det bra i sprint på damesiden om dagen. De siste årene har de utviklet seg veldig, og etter at Therese Johaug avsluttet karrieren har Norge falt betydelig bakpå også når det gjelder distanserenn. Og denne helgen var det tydeligere enn på veldig lenge.

Har ikke råd til å sende utøvere

Mens svenske skiløpere tok hele seierspallen – første, andre, tredje, fjerde og femteplass på sprinten forrige lørdag, kom ikke en eneste norsk skiløper videre i kvartfinalen. I søndagens distanseritt hadde vi heller ikke en eneste skiløper blant de ti beste. Men det er ikke bare sportslig at norsk skisport er i krise. Forrige uke ble det annonsert at vi ikke engang har råd til å sende alle utøverne til de kommende konkurransene i Nord-Amerika.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Det betyr blant annet Tiril Udnes Weng ikke får stille på grunn av den økonomiske krisen skiforbundet er inne i. Men samtidig har reaksjonene vært sterke i Norge, da leder av langrennskomiteen i Norges skiforbund Torbjørn Skoglund har en årslønn på nærmere 900.000 kroner.

– Slik situasjonen er akkurat nå, er det nok bare et spørsmål om tid før de gjør noe med honoraret for ham, sier Petter Northug til Nettavisen.

«Hvor dum kan man være?»

At Norge ikke har råd til å sende skiløpere til konkurransen i verdenscupen, samtidig som lederen for langdistanse har så høy lønn, er noe som stikker ut i manges øyne. Også hos Petter Northug. Spesielt da lønnen ble hevet for bare et halvt år siden.

– Det ser ikke så bra ut når man ser hva slags tiltak som er gjort mot utøverne. Nå er Skogstad sin lønn forholdsvis nylig hevet. Da er det lov å stille spørsmål om hvor dum går det an å bli? har Northug tidligere uttalt.

Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Northug var allerede da i forbindelse med lønnsøkningen klar på at norsk skisport må handle før det er for sent.

– Det virker så rart. Det er diskusjon blant utøverne om hva som faktisk skjer. Jeg skjønner ikke hvordan Skogstad selv kan sitte i en slik rolle og ha den lønnen. Jeg føler at det blir feil når situasjonen er som den er, har ikonet sagt.

Takk for att du abonnerer!
Noe gikk galt. Vennligst prøv igjen senere.

Meld deg på vårt nyhetsbrev