Store oppfordringen til Alexander Stöckl etter skandalen

For litt over en uke siden kom den sjokkerende avsløringen av det norske hopplandslaget, hvor hopptrener Magnus Brevig ble tatt for juks.

Magnus Brevig har jobbet for det norske hopplandslaget siden 2009, og i 2011 fikk han jobben som assistenttreneren til Alexander Stöckl.

Stöckl ga seg i 2024 som Norges hopptrener, etter en konflikt med utøverne.

Brevig tok dermed over som hopptrener på permanent basis. Hans første sesong som trener så ut til å gå bra, helt til ski-VM i Trondheim var over.

En snikfilm av Brevig kom frem på sosiale medier, hvor man kunne se han og servicetekniker Adrian Livelten manipulere hoppdressene.

Marius Lindvik og Johann Forfang ble diskvalifisert i mesterskapet, og senere ble flere hoppere utestengt.

Gjør endringer etter skandalen

Forrige uke fikk vi se hopperne i aksjon for første gang siden skandalen.

Fredrik Villumstad var eneste nordmann i finaleomgangen i Holmenkollen.

– Det er veldig rart, egentlig. Sånt skjer i skihopping. Det kan være et hopprenn hvor alt blåser bort, og det kan være alt mulig rart. Rare situasjoner dukker man opp i hele tiden, sier Villumstad til Sportsbibelen.

Det internasjonale skiforbundet (FIS) bekreftet at det ble gjort endringer foran turneringen. Det er blitt innført nye dressregler.

– Gitt alvoret i saken i Trondheim, vil dresskontrollreglene umiddelbart bli justert for resten av verdenscupsesongen både i hopp og kombinert, skriver forbundet til NTB.

– Disse justeringene ble kommunisert til trenerne i hopp og kombinert tirsdag 12. mars, og vil bli diskutert og formalisert på kveldens møte i Holmenkollen. De vil bli offentliggjort i sin helhet kort tid etterpå, heter det videre i svaret NTB har fått.

Det skal innføres strengere kontroller, og FIS melder at hopperne vil nå tildeles én hoppdress som de skal bruke under hele sesongen fremover.

Dressene skal nå utstyres med en spesifikk mikrochip fra FIS.

Forbundet skal også stå for oppbevaringen av disse dressene, slik at utøverne kun vil få tilgang til dem i kort tid før og etter renn. Hopperne vil trene med en annen dress, som vil fungere som en reservedress dersom noe skulle skje med konkurransedressen.

Oppfordringen til Stöckl

Tidligere hoppere som Johan Remen Evensen og Daniel-André Tande har kommet frem med sjokkerende opplysninger i kjølvannet av skandalen.

De har hevdet at slik juks er noe «alle» gjør.

Nå ber flere eksperter om at tidligere hopptrener Stöckl og tidligere sportssjef Clas Brede Bråthen skal stå frem.

– De må fortelle alt de vet, sier Adresseavisens kommentator, Birger Løfaldli til VG.

– Det er den eneste måten å komme til bunns i det og for å ha mulighet til å gjenopprette tillit. De bidrar til å dra hoppsporten enda lenger ned mot bunnen hvis de ikke snakker noe. Alle må ta det ansvaret, sier Løfaldli.

Den tidligere hoppsjefen Bråthen, som har trukket seg fullstendig vekk fra idretten, svarer på kommentatorens uttalelser.

– Jeg ser med stor tristhet på nyhetsbildet som utvikler seg knyttet til hoppsporten, men jeg ønsker ikke å bringe ytterligere kommentarer til en negativ debatt rundt sporten jeg elsker, sier Bråthen.

Stöckl har foreløpig ikke ønsket å kommentere skandalen.

– Siden jeg ikke har en aktiv rolle i hoppsporten så ber jeg om forståelse for at jeg ikke kommenterer noe mer, sier Stöckl til Sportsbibelen.

Hva synes du om hoppskandalen?

Del din mening i kommentarfeltet vårt på Facebook, og del gjerne denne artikkelen videre med dine venner.

LES MER: