Svensk dopingjournalist ut mot Norge: – Som Nord-Korea

Den svenske dopingjournalisten Hasse Svens langer ut mot det han mener er propaganda «laget for å sverte» arbeidet hans.

Svens sto som kjent bak den hardt kritiserte «Blodracet»-dokumentaren fra 2013. I helgen kom SVT, Sunday Times, tyske ARD og magasinet Republik med anklager om at en tredel av medaljevinnerne i langrenn fra 2001 til 2010 hadde suspekte blodverdier.

Svens mente arbeidet bekreftet at beskyldningene fra «Blodracet» var berettigede.

Åge Skinstad var sportssjef og så landslagssjef i perioden 2006 til 2015. Han har uttrykt skepsis til SVTs arbeid.

– Hvis det er SVT som er kilden, så har jeg trøbbel med å ta det seriøst. Nå har de etter det jeg skjønner flere samarbeidspartnere, og da er det forhåpentlig mer seriøst, sa Skinstad til Bergens Tidende.

Skinstads utspill får Svens til å reagere sterkt.

– I Norge har man gjort alt for å sverte oss. Norges Skiforbund kjører på med propaganda som man kan sammenligne med Nord-Korea. Men det kommer flere bevis. Siste ord er ikke sagt. Det er mer på gang. Norge kommer til å våkne fra sin Tornerose-søvn, sier han til Expressen. 

Svens har den siste tiden jobbet med et nytt program om doping for «Uppdrag Granskning».

– Jeg tror for eksempel at få OL-medaljer på 1990-tallet ble tatt med ren mel i posen. Nesten alle medaljer ble tatt med hjelp av doping.

Den nåværende norske landslagsledelsen tar heller ikke svenskens utspill på alvor.

– Jeg har ikke noen kommentar til det. Han tar vi ikke på alvor.  Vi jukser ikke i norsk langrenn, sier landslagssjef Vidar Løfshus til NTB ifølge VG. 

VG kunne melde at Norges Skiforbund sendte alle henvendelser videre til kommunikasjonssjef Espen Graff i helgen. Han skrev følgende i en SMS:

– En rekke nasjoner blir nevnt helt generelt. Det er alltid vanskelig å forholde seg til slik generell informasjon, men vi er trygge på at det vi driver med i norsk langrenn tåler dagens lys. Det viser også åpenheten som ble vist da det internasjonale granskingsutvalget gjorde sitt grundige arbeid da det gikk gjennom medisineringen i norsk langrenn.

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);