Svenske stjernen Linn Svahns nye grep – Jakob Ingebrigtsens overraskende involvering: «Har en plan om å…»

Den svenske langrennsstjernen Linn Svahn (24) har virkelig etablert seg blant verdens aller beste skiløpere de siste årene.

Spesielt under den forrige sesongen, viste Linn Svahn at hun virkelig var tilbake på sitt toppnivå.

Hun hadde jobbet hardt i to år med å bli kvitt skadeproblemene sine, og fjoråret ble en massiv opptur for svensken.

Svahn vant sprintcupen sammenlagt i verdenscupen, og ønsker nok å holde den gode formen gående inn til den neste sesongen, hvor hennes største rival vil bli Kristine Stavås Skistad som har vendt tilbake til det norske landslaget.

Svahn ser til Norge for å finne de beste metodene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kristine Stavås Skistad og Linn Svahn etter sprintfinaler i Davos. Foto: Terje Pedersen / NTB

Hopper på trenden

Den norske løperen Marius Bakken var en av de første som begynte å bruke dobbel terskeltrening i treningshverdagen, og det ga umiddelbart resultater. Ingebrigtsen-brødrene og den svenske løperen Andreas Almgren har også hatt stor suksess med den nye treningsmetoden.

– Jeg vet ikke hvordan alle skiløpere trener, men generelt kan man si at vi er litt gammeldagse og konservative når det gjelder trening i skiidretten. Og jeg synes det som skjer med trening i friidrett er spennende. Så er det klare forskjeller mellom løping og ski. Men jeg tror det er mulig å utvikle seg mer enn det vi har gjort, sier Svahns personlige trener Ola Ravald til längd.se.

– Jeg vet at de norske herrene i IBU-cupen på herresiden forrige sesong kjørte mye dobbel terskel i løpet av sesongen, og det var noe de fikk mye effekt ut av. Hvis vi tar Johan Olav Botn, som har utrolig høy fart i sporet, så vi at han kjørte terskeløkter på ettermiddagene etter at han hadde konkurrert på formiddagen.

Metodens effekt

Doble terskeløkter innebærer at utøverne trener to fartsøkter på samme dag med terskelintensitet. Målet er å øke mengden kvalitetstrening som ikke er intervalltrening, og Svahn skal nå teste trikset i forsesongen for å bli raskere til den kommende sesongen.

– Ja, vi har en plan om å legge inn doble terskeldager og kanskje til og med blokker med doble terskler for Linn nå i sommer for å prøve dette ut. Det kan være noen fordeler å hente på «pass 2» på ettermiddagen basert på hva du har gjort på trening om morgenen, sier Ravald til skisiden.

55 år gamle Ola Ravald er langrenns- og skiskyttertrener i Sverige og har tidligere jobbet for det norske landslaget. Han forklarer opplegget nærmere for de mer nerdete skientusiastene.

– Slik tanken er nå, handler det da om å legge dette inn i oppkjøringsperioden, og så tenker jeg at vi bør kjøre to eller i noen tilfeller tre «doble terskeldager» per uke. Det kan bety dager der vi for eksempel skøyter 45-50 minutter effektiv terskelintensitet på formiddagen og så enten en staking, eller for den saks skyld løping eller klassisk på ettermiddagen. Dette er også mellom 45-50 minutter effektiv tid. Det betyr at det blir mellom 1,5-2 timer per dag. Og da er det veldig viktig at belastningen ikke er for høy, så på de øktene tror jeg det er viktig at vi gjør laktattester for å sikre at belastningen er på riktig nivå, sier han i intervjuet.

Jakob Ingebrigtsens metoder inspirerer også utøvere utenfor friidretten. Foto: Marco Iacobucci Epp/ Shutterstock

Del gjerne denne artikkelen videre med dine venner.

Takk for att du abonnerer!
Noe gikk galt. Vennligst prøv igjen senere.

Meld deg på vårt nyhetsbrev