Svenskene sjokkerte over den nye utviklingen i Johaug-saken

Therese Johaug blir trolig utestengt i 13 måneder eller mer for dopingbruk, men landslagslegen som anbefalte langrennsløperen å bruke stoffet får ingen straff. Det reagerer svenskene sterkt på.

Det er den svenske kommentatoren i SVT, Jacob Hård, som kommer med hard kritikk av avgjørelsen om ikke å gi den tidligere landslagslegen Fredrik Bendiksen straff. Det var nemlig på anbefaling fra legen at Johaug brukte leppekremen som inneholdt det ulovlige stoffet clostebol.

– En landslagslege som kjøper, skriver ut resept og gir anabole steroider til en toppidrettsutøver, og dessuten forsikrer om at det ikke er doping bryter ikke dopingreglene. Nå vet vi det, skriver Hård i kronikken sin på SVTs nettsider.

Onsdag ble det klart at Antidoping Norge henlegger saken mot Bendiksen ettersom legen ikke hadde hensikt i å gi henne dopingmiddel, og dermed faller skyldkravet bort, skriver organisasjonen i en pressemelding. Det synes Hård er rart.

– Mens det for Johaug gjør det forverrende og øker straffen hennes fordi hun lar være å lese advarselsteksten på esken og ikke sjekker innholdet i medisinen gjelder noe helt annet for doktor Bendiksen.

– At han leser på forpakningen at den inneholder steroiden clostebol, men ikke reagerer; ikke ser advarselsteksten «doping» på eksen og på et spørsmål fra Johaug bekrefter at kremen er ok å bruke, er ikke er et brudd på dopingreglene, om vi får tro Antidoping Norge, skriver Hård.

Johaug og teamet rundt henne er sterkt uenige i avgjørelsen og vurderer å saksøke legen for det som har skjedd, noe svenske Hård virkelig er enig i.

– At landslagslege Bendiksen slipper unna for rollen sin i Johaug-saken føles mildt sagt merkelig, avslutter Hård.