Ekspertene reagerer sterkt – etter landslagets store EM-fiasko: "Stor skuffelse" - Sportsbibelen

Ekspertene reagerer sterkt – etter landslagets store EM-fiasko: «Stor skuffelse»

Søndag spilte det norske herrelandslaget den siste kampen i EM-kvalifiseringen til mesterskapet i 2024.

Det var allerede klart før landskampen mot Skottland at kampen var ubetydelig, ettersom resultatene i andre kamper som måtte gå Norges vei, ikke skjedde.

Siden skjebnen lå i andres hender enn de norskes, var resultatet betydningsløst uansett scenario.

Norge ville ende nummer 3 i gruppen, bak Spania og Skottland.

Kampen mot Skottland endte 3-3, etter scoringer fra Aron Dønnum, Jørgen Strand Larsen og «Moi» Elyounoussi.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Landslagssjef Ståle Solbakken under pressekonferansen om herrelandslagets samling i juni på Ullevaal stadion. Foto: Annika Byrde / NTB

Spillernes egne ord

Det har vært en rekke reaksjoner etter Ståle Solbakkens menns prestasjoner i kvalifiseringen.

Flere av spillerne har dog støttet opp om sin trener.

Sander Berge, som fikk æren av å være kaptein mot både Færøyene og Skottland, mener det fremdeles er viktig å prestere, selv i ubetydelige kamper.

– Det sier seg selv. Som fotballtrener og fotballspiller søker man alltid etter gode prestasjoner. Det er den jobben vi legger ned hver dag med trening,  møter og dialoger for å forbedre oss som nasjon, sier Berge til Sportsbibelen.

Berge, som til daglig spiller for engelske Burnley, legger til at Norge har masse å gå på.

– Der har vi også masse å gå på som alle andre. Det er hele tiden en utviklingsprosess. Kampen på søndag er en stor mulighet for å vise oss frem fra en god side, hvor vi andre må trå til når vår kaptein ikke er der, sier han til Sportsbibelen.

Midstopper Leo Østigård var uheldig å satte ballen i eget nett mot Skottland.

Etter kampen mot Færøyene var han tydelig på at det er viktig for landslaget å prestere i slike kamper.

– Det er viktig. Vi må klare å vinne slike kamper, sier han til Sportsbibelen.

Foto: Teodor Skalstad

Ekspertene reagerer

Flere fotballeksperter rundt om i landet tar ikke lite lett på situasjonen.

Fotballjournalist Jonas Giæver mener at det settes for lite krav i Norge, sammenlignet med for eksempel i Sverige og Danmark.

– Før i tiden brukte vi uttrykket «vi er ikke bedre enn vi er», men nå er vi veldig mye bedre. Vi har spillere som spiller i de største klubbene i verden, som vinner Champions League og som spiller toppkamper i England, Italia også videre. Før i tiden jublet vi om vi fikk en notis om en norsk spiller i sveitsisk Bundesliga, da kan vi snakke om at vi ikke var bedre enn det vi var, sier han før han legger til:

– Basert på spillermaterialet, er Norge det landslaget som underpresterer mest i verden. Når jeg snakker med venner og kolleger i utlandet, spør de «hvordan kan det ha seg at dere ikke klarer å kvalifisere dere til mesterskap». Før kunne si «vi har ikke så gode spillere, vi er en underdog, vi er ikke det vi en gang var», den unnskyldningen er ikke god nok lenger. Om man ikke får nok ut av spillerne og klarer å skape den kulturen, da må man finne den treneren som kan gjøre det.

Giæver mener Norges Fotballforbund går en tøff tid i vente.

– Status i dag er at det ikke har vært Ståle Solbakken. NFF og Lise Klaveness går i en prøvende tid i møte. De må finne en hovedtrener til A kvinner, og svare på mange spørsmål angående hovedtrener for A menn, etter at Solbakken fikk ny kontrakt, sier Giæver til Sportsbibelen.

«Stor skuffelse»

Jesper Mathisen hadde sine glansdager som spiller i IK Start, og er for tiden ekspert og kommentator hos TV 2.

Han er heller ikke imponert av det landslaget har vist i denne kvaliken.

– Jeg trodde også at Norge skulle klare å komme seg til EM. Det at et EM til sommeren går uten Norge er jo tungt. Halve Europa skal være med og Norge med Haaland og Ødegaard skal ikke. Det er selvfølgelig en stor skuffelse for Solbakken, spillerne og alle som heier på det norske landslaget. Det har vært en stor nedtur denne kvaliken. VM føles veldig lenge ut, sier Mathisen til Sportsbibelen.

Foto: Shutterstock

Kjetil Rekdal raser

Ståle Solbakken var selv en skuffet mann etter Skottland-kampen.

Han forteller at han har aldri har opplevd så mye uflaks og motgang som trener noen gang., og mener at dette ikke er noen bortforklaring.

– Ikke bortforklaring, men jeg tror ikke de kjøper det. Det hadde sikkert vært godt om de gjorde det, men det får jeg ikke gjort noe med. Jeg må være iskald og gjøre det jeg har troa på, svarer Solbakken til NRK.

Kjetil Rekdal, som har lang erfaring som trener, har fått nok av unnskyldningene.

– Så kommer alle argumentene. Jeg orker ikke å høre på det. Vi blir servert det konstant når vi ikke leverer, sier Kjetil Rekdal til VG.

Rekdals største høydepunkt i karrieren som spiller er nok utvilsomt straffen han satte i mål mot Brasil i VM 1998. Slike øyeblikk føles nok langt unna for de med hjerte for det norske landslaget.

– Det er ingen som hører på det lenger. Vi har hørt det i 25 år. Det er samme reglen om og om igjen, med forskjellige trenere, lag, sammensetninger … Det norske herrelaget taper stort sett alltid når det er avgjørende kamper, sier han til VG.

Foto: NTB

Hva synes du om det norske herrelandslagets prestasjoner i denne EM-kvaliken?

Del gjerne denne artikkelen videre med dine venner.