Birgit Skarsteins harde utspill mot forbundet – midt i krisen: «Krevende for alle»

Birgit Skarstein (34) har etterhvert blitt en av våre aller mest gjenkjennelige idrettsprofiler og TV-personligheter.

Birgit Skarstein hevder seg som parautøver både innen roing og langrenn, og har 11 VM-medaljer, 7 i roing og 4 i langrenn.

I 2021 vant hun gull i roing i Paralympics i Tokyo, men hun er også kjent for sin varme utstråling og fantastiske personlighet.

Skarstein gjorde seg kjent for det norske folk gjennom NRK-programmet «Ingen grenser», hvor ekspedisjonsleder Lars Monsen ledet en gruppe mennesker med forskjellige fysiske funksjonshemninger gjennom ulike ekspedisjoner i villmarka.

Hun skapte også TV-historie da hun var den første deltakeren i «Skal vi danse» som deltok i rullestol.

34-åringen hadde en meget aktiv ungdomstid, som var preget av å prøve ut forskjellige ting som klatring, vannski og svømming.

Hun jobbet som frivillig på et barnehjem i Thailand, og der skadet hun foten da hun skulle hoppe i et vann.

Dette var en skade som krevde fire operasjoner i Thailand, før hun dro tilbake til Norge for å gjennomføre en rekke flere operasjoner.

Under en operasjon i Norge i september 2009 fikk hun epidural i ryggen, men denne bedøvelsen gikk ikke ut av kroppen som den skulle. Hun mistet gradvis følelsen i beina etter operasjonen, og tre dager etter operasjonen var hun lam fra livet og ned.

Da var Skarstein 20 år.

Birgit Skarstein sprenger grenser hvor enn hun ferdes.

Hun er virkelig en av landets største forbilder der ute.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: Emilie Holtet / NTB

Birgit Skarstein ut mot forbundet

Det er nå åtte måneder til neste OL.

Skarstein skal være med i Paralympics.

Roforbundet er i økonomisk trøbbel om dagen, og nylig mistet de den nederlandske treneren Mark Emke.

– Vi står i en svært krevende økonomisk situasjon i Roforbundet, og mange løsninger har vært diskutert. Som det ser ut nå mister vi halvparten av trenerne, noe som selvfølgelig er en stor utfordring med OL bare åtte måneder unna. Som det ser ut nå blir det heller ikke mulighet til å være så mye på vann i vinter som vi ønsker oss for å være godt nok forberedt til en veldig viktig sesong, sier Birgit Skarstein til VG.

Skarstein er favoritt til å forsvare gullmedaljen fra forrige OL.

Roeren avslører at det antageligvis ikke vil bli noen treningsleir i varmere strøk til vinteren foran OL.

– Vi bor jo i Norge, og landslagsarenaen fryser til is hver vinter, noe som gjør at vi rett og slett ikke får rodd. Vi kan jobbe med fysisk kapasitet på romaskin, men for å trene teknisk, og ikke minst for at lagbåtene skal få samkjørt seg, må det trenes på vann. Som det ser ut nå har vi ingen samlingsplan for vinteren rett og slett fordi vi ikke har hatt råd til å legge noen. Det er krevende for alle, sier Skarstein.

– Får vondt

Det skal ifølge Roforbundet kun være økonomiske grunner til at Emke måtte gå.

Det bekreftes at Daniel Lilltveit Berge fortsetter som sportssjef og Johan Lidberg og Sebastian Baranzano fortsetter som trenere for landslaget.

– Jeg har vondt av trenerne, som alle har stått i en veldig usikker jobbsituasjon. Alle stillingene har vært i spill, og det har vært gitt ulike beskjeder om hvem som må gå. Vi har brukt tid på å forberede alle scenario, som å stå helt uten trener neste år. Det er veldig uheldig for de som nå har mistet sin nærmeste trener, og vi må jobbe for at alle skal bli ivaretatt så godt som mulig fremover. Vi må rett og slett bare dele det vi kan på de ressursene som er igjen, mener Skarstein.

Foto: Estela Reinoso / NTB

Del gjerne denne artikkelen videre med dine venner.