Svenskene tok tre av de fire topplasseringene i løpet i Gällivare.
I etterkant får Sverige kritikk for detaljen i konkurransen.
«Pinlig Sverige!», skriver den norske spaltisten Ernst A. Lersveen på X.
LES MER:
Etter verdenscuppremieren i Ruka, hvor det ble store svenske suksesser på damesiden, var det på tide å reise hjem til Sverige og Gällivare i løpet av helgen. Men det endte opp med et forstuet lag da flere ryttere ble syke av korona.
Svenske suksesser
Det ble likevel en god helg for svenskene. Søndag vant Moa Lundgren, Emma Ribom, Ebba Andersson og Moa Ilar stafetten. Det var første gang siden 2009 at damelaget vant en stafett i verdenscuppen. På 10 kilometeren vant ikke Sverige for første gang denne verdenscupsesongen. Men Andersson, Ilar og Ribom var alle blant de fire beste, bak vinneren Jessie Diggins.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Totalt var det ni svenske kvinner til start på 10-kilometeren. I tillegg til de tre beste var det Moa Lundgren (19. plass), Louise Lindström (21. plass), Lisa Ingesson (27.), Evelina Crusell (36.), Märta Rosenberg (38.) og Ingrid Hallquist (49.). Den yngste i gruppen er Evelina Crusell, født i 2004. Deretter kommer Märta Rosenberg og Lisa Ingesson, begge født i 2002.
Det svenske laget kunne imidlertid startet med tolv skatere, for konkurransene var hjemme i Gällivare.
Norsk kritikk
Til tross for flertallet av unge og ikke-ordninære skiløpere, får Sverige nå hard kritikk for ikke å fylle opp vår kvote av skiløpere.
«Pinlig Sverige! Som vertsnasjon har svenskene tolv plasser på dagens 10 km i Gällivare, men fullførte kun ni. Overlat det til de unge, la dem få erfaring», skriver den norske spaltisten Ernst A. Lersveen på X, tidligere Twitter.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Hovedtrener Lars Öberg peker på de mange covid-sakene den svenske troppen har lidd (Frida Karlsson, Linn Svahn, Jonna Sundling og Johanna Hagström). Landslagssjef Anders Byström mener på sin side at det har vært sykdomstilfeller blant reservene også, og at det ikke føltes rettferdig å ringe opp nye med bare noen dagers varsel.
Men Ernst A. Lersveen kjøper det ikke.
– Her står det jenter i kø som mer enn gjerne er med på dette. De trenger ikke en hel advent for å forberede seg til et skirenn. Det er noe de alle elsker å gjøre. Skiløpere må være forberedt på å gå på langrenn, og det er de nesten hver helg etter at snøen kommer. Eller går det så tregt for svenskene at de må ha mer tid enn andre til å forberede seg? Jeg vet ikke, sier Lersveen til Nettavisen.