Johaug får støtte fra uventet hold: – Det er et justismord

FIS har valgt å anke Therese Johaugs dom til CAS. Dermed risikerer den norske skistjernen å bli utestengt i enda lengre tid, noe som skaper irritasjon fra svensk hold.

I dag kom Det internasjonale skiforbundet (FIS) med beskjeden om at de anker videre dommen til Johaug. Saken tas nå videre til idrettens domstol, CAS, og da risikerer den norske jenta å bli utestengt i lengre tid enn 13 måneder. Trolig kan skiløperen få en utestengelse helt opp til to år i CAS.

Torbjörn Nordvall, tidligere pressesjef for det svenske skilandslaget, er irritert over den nye utviklingen og velger å forsvare Johaug. Det har gått alt for langt, ifølge han.

– Hun er blitt et offer for et skipolitisk spill. Hun har anvendt en leppekrem, og det har man bevist: At det hun fikk i seg, fikk hun gjennom salven. I min verden har hun ikke dopet seg, hun har vært uaktsom. Hun har dessuten fått tydelig instruksjon fra forbundet om at hun skal høre på legen sin, og det har hun gjort i dette tilfellet. De vil sende henne dit for at hun ikke har sett det varselsymbolet, og jeg synes at dette har gått alt for langt. Hun har fått straffen sin, hun har blitt utestengt, hun har mistet et mesterskap, hun mister inntekter, og hennes varemerke har fått en trøkk, sier Nordvall til SportsExpressen.

– Hvor mye skal en feil koste? Skal det koste et OL? Det hadde vært fryktelig. Jari Isometsä fikk to år for systematisk doping. Skal en forsømmelse få samme straff?

Nordvall ser på det som at FIS vil sette et eksempel gjennom behandlingen av Johaug. Han kaller det hele for et justismord.

– De statuerer et eksempel, et skrekkeksempel for å kvele dopingen, men det blir for brutalt. Jeg vil understreke at idretten har et system man må respektere, men likevel, det blir et justismord. Hensikten er der ikke. Etter de to dagene der man hadde kryssforhør med Johaug talte alt for at det var en feil, sier Nordvall.