Northug vraket til Canada-touren: – Det er totalt feil

Petter Northug får ikke bli med det norske langrennslandslaget til Canada, noe som får ekspertene til å rase mot ledelsen.

– Det er jeg veldig overrasket over. Petter Northug er en kandidat til å vinne avslutningen i Canada. Både med tanke på de løypene som er der, og den formutviklingen han har hatt. Det blir rene spekulasjoner om hva som er årsaken. Jeg mener uansett det er totalt feil å vrake Petter Northug nå, sier NRKs langrennsekspert, Fredrik Aukland, til NRK.

Northug har denne sesongen slitt med å gå gode renn etter å ha gått på en treningssmell tidlig i vinter. Den siste tiden har derimot formen bedret seg, og nordmannen gikk blant annet inn til femteplass og åttendeplass på henholdsvis sprint og 50 kilometer i VM, mens han onsdag ble nummer fire i verdenscupsprinten i Drammen. Team Northug har ikke fått en begrunnelse på vrakingen.

– Det vet jeg ikke. Det er vel en sportslig begrunnelse, men fra vårt ståsted synes vi det er veldig overraskende med tanke på formutviklingen til Petter de siste ukene og ikke minst at minitouren passer Petter veldig bra med de lette løypeprofilene i Quebec, sier Kveen til NRK.

På 50 kilometeren i VM fikk Norge ingen medaljer. Martin Johnsrud Sundby var på forhånd storfavoritt, men føret gjorde at det gagnet spurterne. Dermed fikk Norge hard kritikk for å kjøre Northug av lasset i den siste bakken før mål. 31-åringen er den eneste som har tatt et individuelt gull på langdistanse på herresiden fra 2009.

Selv har Northug hevdet at verdenscupavslutningen over Atlanterhavet, Ski Tour Canada, passer han perfekt. Derfor er skikongen skuffet over vrakingen.