Petter Northug tar nytt oppgjør med Janteloven – kjente profiler reagerer

Petter Northug (34) er en av de aller største legendene i langrennssporten og har vært med på å prege interessen for idretten i stor grad, siden han slo gjennom i 2006.

I Northugs storhetstid var han et av de heteste sponsorobjektene på grunn av prestasjoner, men også fordi han kastet et nytt lys på miljøet, og var aldri redd for å si hva han mente om noe.

«Driter i Janteloven»

Mannen fra Mosvik har for eksempel i lang tid uttrykt at han «driter i Janteloven», og at den aldri har stått i veien for han.

Janteloven er en tekst som bedyrer at ingen mennesker er spesielle og at ingen skal skille seg ut, noe 34-åringen alltid har vært sterkt uenig i.

På grunn av dette har Northug blant annet gått for det ironiske navnet «Jantelov1» på Instagram.

Nytt innlegg om Janteloven

Og nå har han igjen gått ut i sosiale medier med en video av han i et komisk intervju med TV 2 – hvor teksten beskriver ordet Janteloven, og ordets betydning.

«Ydmykhet (av norrønt auðmjúkr i betydningen jeg/noen «som lett blir myk») betegner en persons egenskap, ved at vedkommende personlig viser beskjedenhet, saktmodighet og underdanighet i forholdet til omverdenen. Egenskapen blir vedsatt i et samfunn dominert av holdninger beskrevet i «Janteloven», og er gjerne sett i motsetning til å være belærende, eller å ha manglende evne til å se egne svakheter», skriver Northug i Instagram-innlegget, før han fortsetter:

«Betegnelsen blir også brukt i religiøs sammenheng, der den ansees som en positiv egenskap, ved at personen erkjenner sine egne feil og syndigheter, og underkaster seg Guds vilje», avslutter Northugs tekst.

Klassiske Northug-svar under intervjuet

Intervjuet ble gjort i etterkant av Northugs store, men korte comeback i langrenn, da han gikk første etappe i Norgesmesterskapet i stafett forrige helg for Strindheim IL sitt andre lag.

Han gikk første etappe og vekslet på 17.-plass, 42 sekunder bak teten.

Etter at Northug kom til veksling spurte en TV 2-reporter han om han fortsatt tilhører eliten eller bredden, hvor Northug var klar i sitt svar.

«Nei, jeg er over eliten. Langt over dem», sier Northug i Instagram-videoen.

«Gir det mersmak dette her?», undrer reporteren videre.

«Nei. Jeg har vunnet alt, så hvorfor skal det gi mersmak?», svarer Northug, før han forteller om hvordan det var å gå selve etappen:

«Det var lett. Kostet ingenting å være med, og jeg hadde mye mer å gå på», sier den tidligere skikongen, før han konstanterer at han ikke har trent noe til rennet.

Les også: Brudd for Johannes Høsflot Klæbo

Sier han skal ta en vaffel med kongen

Han får også spørsmål om han skal opp til kong Harald, som var tilstede under NM – hvor han svarer på ekte Northug-vis.

«Ja, det blir vel å ta en vaffel med han og evaluere denne etappen. Jeg tror han var fornøyd», avslutter Northug smilende i videoen.

Innlegget som ble lagt ut tirsdag ettermiddag har allerede fått over 250 kommentarer, hvor de fleste er hyllester av 34-åringen.

Kjente profiler reagerer på innlegget

«Du er for rå, b», skriver NRK-komiker Jonis Josef.

Petter Skinstad skriver: «Det er så typisk deg å underkaste deg guds vilje»

Det norske tennisesset Casper Ruud kommenterer også med flere emojier: «😂😂👏🏻«

Les også: Therese Johaug vant nytt NM-gull

Northug har for øvrig bestemt seg for å satse på ski classics denne sesongen, som er en serie lange løp i langrenn, og gikk blant annet det 70 kilometer lange rennet Marcialonga for cirka en uke siden.

Han kom i mål på tiden 3 timer, 20 minutter og 55 sekunder, til en 99.-plass. Vinneren ble Tore Bjørseth Berdal – han gikk et drøyt kvarter raskere enn Northug.

SE Youtube-klipp av Petter Northug lese opp Janteloven på en svært humoristisk måte!

Hva synes du om Janteloven? Si din mening i kommentarfeltet!

Janteloven lyder slik:

  1. Du skal ikke tro at du er noe.
  2. Du skal ikke tro at du er like så meget som oss.
  3. Du skal ikke tro du er klokere enn oss.
  4. Du skal ikke innbille deg du er bedre enn oss.
  5. Du skal ikke tro du vet mere enn oss.
  6. Du skal ikke tro du er mere enn oss.
  7. Du skal ikke tro at du duger til noe.
  8. Du skal ikke le av oss.
  9. Du skal ikke tro at noen bryr seg om deg.
  10. Du skal ikke tro at du kan lære oss noe.