Vegard Ulvang med oppsiktsvekkende dopingpåstand: – Ubehagelig

Den norske langrennshelten Vegard Ulvang hevder avslørte dopere ble beskyttet på 90-tallet.

Ulvang var en av verdens største langrennsstjerner på 90-tallet. Han vant blant annet tre OL-gull (alle i Albertville) og to VM-gull.

Som leder i FIS» langrennskomite er det sjelden at Ulvang kommenterer dopingsaker. Nå kommer han likevel med oppsiktsvekkende påstander fra hans tid som aktiv langrennsløper.

– Det var opplevelser fra dopingkontrollen på 90-tallet hvor det var løpere som opplagt ble tatt i juks, men som det ikke ble kommunisert rundt. Så det var en ubehagelig opplevelse, sier Ulvang til NRK.

Svensk dopingjournalist ut mot Norge: – Som Nord-Korea

Ulvang tror ikke det er så mye juks i dag, men tviler samtidig på at man noen gang vil få en helt ren idrett.

– Det å vinne i idrett er prestisje, gevinsten er stor i mange land. Det vil forekomme juks, det har det alltid gjort, det er noen som prøver seg. Og så vil man si at noen kanskje løper fortere enn kontrollapparatet, men mitt inntrykk er at dette jobbes det sterkt med nå, og jeg har tillit til det apparatet vi har.

Senere på onsdag kom Ulvang med følgende presisering til NRK. Han står ved uttalelsene, men ønsker å si følgende:

– La meg understreke at jeg ikke kjenner til positive prøver som er blitt holdt skjult. Hadde det vært positive prøver, ville det selvfølgelig kommet fram. Mitt eneste poeng er at antidopingarbeidet har gjort kvantesprang siden 90-tallet og at jeg har stor tillit til dagens kontrollsystemer. Det er stor vilje på alle nivåer til å gjøre idretten renere.

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);